Een initiatief van Malmberg

Onderwijstips januari 2014

Onderwijs van Morgen selecteert maandelijks de cursussen, congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent in het voortgezet onderwijs de moeite waard zijn. Met deze maand onder andere de Onderwijs Filmavond, de conferentie ‘Pesten: van plein tot personeelskamer’ en het boek ‘Brein in het onderwijs’.

 

Pesten: van plein tot personeelskamer
16 januari – Aristo, Utrecht

 

Pesten: helaas komt het op veel scholen nog geregeld voor. Tijdens deze conferentie krijg je als docent of vertrouwenspersoon nieuwe inzichten en tools aangereikt waarmee je direct aan de slag kunt. Het ochtendprogramma staat in het teken van actuele ontwikkelingen, zoals de zogeheten ‘Pestwet’. Daarna volgt de interactieve lezing ‘Pestkop, apenkop’, waarin bioloog Patrick van Veen pestgedrag vanuit een biologisch perspectief belicht: onder leerlingen, maar ook tussen collega’s. ’s Middags zijn er vier workshops, waaronder ‘Pesten en politie’ en ‘Oplossingsgerichte gespreksvoering bij pestklachten’.

 

Boek: Brein in het onderwijs
In haar nieuwste boek, Brein in onderwijs, start Ria van Dinteren met een kort overzicht van 150 jaar ontwikkeling: van schoolbord naar nu. Wat betekent de huidige situatie voor jou als docent als je breinvriendelijker wilt lesgeven? Na dit theoretische kader volop aandacht voor de praktijk: per onderwijstype – vo, mbo, hbo – beschrijft van Dinteren een case. Vanuit die cases geeft ze aan hoe je je onderwijs breinvriendelijker kunt maken. Natuurlijk ben je als docent gebonden aan het onderwijsplan en -doelstellingen maar binnen die kaders heb je heel veel mogelijkheden om je lessen beter aan te laten sluiten bij de werking van het brein. Zo worden je lessen niet alleen leuker maar leren je leerlingen ook makkelijker en beklijft de stof beter.

Het bijzondere aan dit boek zijn de bijgeleverde interactieve kaarten waar breinkennis vertaald is in vijf principes: veiligheid, voeding, emotie, verbinding en verwerking. Op elke kaart staat een principe uitgewerkt in kernwoorden en tips voor docenten. Zo kun je heel makkelijk je lessen toetsen op breinvriendelijkheid. Inclusief een kaart over de werking van het puberbrein.
beschikbaar vanaf 31 januari

Onderwijs Filmavond
20 januari – Prinsengracht 437, Amsterdam

 

YoungWorks organiseert in samenwerking met Filter de tweede Onderwijs Filmavond: een film- en documentaire-avond voor jonge docenten en onderwijsprofessionals. De avond staat in het teken van ontmoeten, inspireren en ervaringen delen. Maar vooral; een boeiende en leuke avond hebben! De film die deze avond getoond wordt is ‘Entre les murs’ en onderwijsexpert Lou Brouwers, rector van het IJburg College, komt de film van commentaar voorzien. Daarna is er ruimte voor gesprek.

 

Nationale Dyslexie Conferentie
29 januari – Congrescentrum CineMec, Ede

 

Na een bezoek aan deze conferentie ben je weer helemaal bij wat betreft actuele wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen uit binnen- en buitenland. Dit jaar wordt de conferentie voor de zesde keer georganiseerd met als thema ‘Beter lezen en leren!’. Op het programma staan onder andere lezingen over het conceptuele brein van de dyslecticus en handelingsgericht werken bij dyslexie. Ook zijn er verschillende lezingen over ondersteunende technologie en multimedia in leesonderwijs.

 

Boek: Sterk starten, survivalkit voor de nieuwe leerkracht
Wie in het onderwijs begint, krijgt het bij de start hard te verduren. Het is geen werkterrein waarop je langzaam mag groeien. Om zijn toekomstkansen in de nieuwe school veilig te stellen, moet de beginnende leerkracht zich in de veeleisende werkomgeving staande houden en bij de start een goede indruk maken op de vele betrokkenen. Gelukkig beschikt de startende leerkracht hiervoor over een aantal krachtige instrumenten. Dit boek biedt inzichten en strategieën om van die instrumenten efficiënte middelen te maken. De auteur, Johan Dehandschutter, heeft meer dan dertig jaar ervaring als leerkracht en is mentor-coach van zijn school sinds 2005. Hij schrijft vanuit de situatie van het secundair onderwijs, maar de algemene principes zijn op elk onderwijsniveau van toepassing.

 

Heb jij ook nog een tip of suggestie die je graag deelt met collega’s? Stuur een e-mail naar de reactie of reageer direct via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.