Een initiatief van Malmberg

LAKS-monitor 2014: de tevredenheid van leerlingen over toetsen

Onlangs publiceerde LAKS de LAKS-monitor 2014: het tweejaarlijkse tevredenheidsonderzoek onder leerlingen in het voortgezet onderwijs. Ook deze keer komen tal van onderwerpen aan bod. Zo ook de mate van tevredenheid onder leerlingen over toetsen. In dit artikel de belangrijkste onderzoeksresultaten in vergelijking met voorgaande jaren.

Ontevredenheid over toetsen iets toegenomen
Net als bij eerdere metingen (in 2010 en 2012) oordeelt minder dan de helft van de leerlingen positief over toetsing. De ontevredenheid is dan ook iets toegenomen. Waar in 2010 14% en in 2012 16% van de leerlingen ontevreden was over toetsing is dat percentage dit jaar gestegen naar 19%. Toch is het grootste deel van de eerste- en zesdeklassers – namelijk 56% – positief in hun totaaloordeel. De andere klassen zijn iets minder positief met aan kop de vierdeklassers: met 40% zijn zij het minst positief in hun oordeel over toetsen.

Ook het aantal tevreden leerlingen bij deelaspecten als weten wat je moet leren en op tijd weten dat je een toets hebt neemt af ten opzichte van voorgaande jaren. Het meest ontevreden zijn leerlingen echter over de snelheid van bekendmaking van de toetsuitslag. De ontevredenheid hierover is gestegen van 30% (2012) naar 38% (2014).

Tevreden over leerstof in toets
Daarentegen zijn leerlingen wel vaker tevreden over de wijze waarop de leerstof terugkomt in de toets: in 2012 was dat 44% en in 2014 is dat aandeel gestegen naar bijna de helft, namelijk 48%. Voor wat betreft de tevredenheid over de moeilijkheidsgraad van toetsen lopen de resultaten nogal uiteen. Zowel het percentage tevreden leerlingen (41%) als het percentage ontevreden leerlingen (17%) is gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Volgens LAKS is dit een vertekening ten gevolge van een veranderde vraagstelling.

Onderzoeksopzet
De dataverzameling van de LAKS-monitor heeft geheel online plaatsgevonden. Aan de LAKS-monitor hebben 95 van de in totaal 658 vo-scholen (14%) deelgenomen met 162 vestigingen/locaties. Na het opschonen van de bestanden is er een nettorespons van 59.075 leerlingen overgebleven. De volgende vragen zijn met betrekking tot het onderwerp toetsing voorgelegd:

  • Ben je tevreden over of je op tijd weet dat je een toets hebt?
  • Ben je tevreden over dat je weet wat je moet leren?
  • Ben je tevreden over hoe snel je de uitslag van een toets krijgt?
  • Ben je tevreden over hoe de leerstof terugkomt in de toets?
  • Ben je tevreden over de beoordeling van de toetsen?
  • Ben je tevreden over de moeilijkheid van de toetsen?

Meer weten?
Download voor meer onderzoeksresultaten – zoals de verschillen tussen leerlingen op leerjaar, niveau en geslacht – het gehele rapport (hoofdstuk ‘Lessen en toetsen’ vanaf pag. 31).

Lees ook:

Hoe interpreteer jij als docent deze toetsresultaten? Doe je er iets mee? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.