Een initiatief van Malmberg

Infographics in het onderwijs

Infographics zijn een aantrekkelijke manier om informatie te presenteren. Voor u als docent, maar ook voor uw leerlingen. bij het maken van een infographic komen diverse 21st century skills aan bod, zoals creativiteit, ict-geletterheid en communiceren. Echt moeilijk is het niet: met deze tools maakt u binnen een handomdraai zelf een mooie infographic. Wellicht een om uw leerlingen uit te leggen hoe het werkt?


Easel.ly

Mijn eerste infographic heb ik met Easel.ly gemaakt. Met deze tool kun je kiezen uit verschillende thema’s of een leeg werkveld. In het menu kun je kiezen voor verschillende vormen, kleuren, achtergronden en iconen. Deze sleep je middels het drag and drop-systeem naar het werkveld waar je ze kunt schalen en positioneren. Het is ook mogelijk om eigen afbeeldingen te uploaden. Vergeet niet om je grafiek tussentijds op te slaan.


Infogr.am

In grote lijnen werkt Infogr.am hetzelfde als Easel.ly, alleen zijn er wat opties om een serieuze infographic te maken. Zo kun je kiezen uit meer dan dertig grafieken. Er zit altijd wel wat tussen dat perfect aansluit bij jouw idee. Welke grafieken je het beste bij bepaalde informatie kunt gebruiken, lees je hier. Ook is het mogelijk om foto’s, video’s en landkaarten in te voegen.


iCharts

Met iCharts maak je infographics aan de hand van een dataset. Die kun je uploaden vanuit bijvoorbeeld Excel of Google Spreadsheet, maar je kunt de data ook handmatig invoeren. Als je geen data, maar wel feiten hebt dan kies je voor de abc-functie. Ook hier kun je kiezen uit bestaande thema’s, maar het is ook mogelijk om zelf een thema te ontwerpen.

 

Tagxedo

Met Tagxedo maak je net als met Wordle tagclouds of woordenwolken. Het voordeel van deze tool ten opzichte van Wordle is dat het makkelijker is om de afbeelding op te slaan.  Bij Wordle is dat nogal een gedoe. Daarnaast kun je kiezen uit een aantal vormen (zie de afbeelding hiernaast) of je kunt zelf een vorm uploaden. Tools als Tagxedo en Wordle zijn op verschillende manieren in te zetten in het onderwijs. Lees de top 10 van Bright Hub en laat u inspireren.


Maakt u gebruik van een van bovenstaande tools in het onderwijs? Op wat voor manier? En heeft u suggesties? Laat het ons weten via onderstaand contactformulier.

6 Responses

  1. Het verschil tussen een mindmap en een infographic is vooral de functie. Bij een mindmap is het een verzameling ideeën rond een onderwerp. Het ordenen van je gedachten. Snel neergezet en vaak ongeordend. Daar zijn trouwens ook veel tools voor.

    Bij een infographic is het een fase verder, waar deze gedachten geordend zijn en worden gepresenteerd. Vaak zijn het ook visueel aantrekkelijk gemaakte onderzoeksresultaten of reclame verstopt in een mooi plaatje met informatie. Met kleur geef je een persoonlijk karakter aan je informatie en met de tekst kun je een bepaalde richting op schrijven.

    Voor het onderwijs is een infographic handig om een onderwerp mooi uit te lichten en te voorzien van feiten en wetenswaardigheden. Het zou een leuke opdracht voor een klas kunnen zijn. Maar ja, voordat leerlingen er in je les goed mee aan de slag kunnen om daar voor jouw vak mee te kunnen werken, dienen ze het eerst te leren. Want het zal voor de meeste leerlingen een nieuwtje zijn.

  2. Een mindmap is ook een infographic, maar met het kenmerk dat het een hiërarchisch geordende figuur is met hoofdonderwerp, subonderwerpen, subsubonderwerpen enz. Zoals HH zegt is mM te gebruiken voor brainstormend en ideeën ordening, maar daarnaast voor nog veel meer. Bijv. Hulpmiddel voor deep reading, outlining voor rapporten, work breakdown structure voor projectplanning, projectdossier, enz. Het gaat daarbij niet om de outline sec, maar ook om de visuele, grafische weergave, liefst voorzien van kleuren en plaatjes zodat (volgens “uitvinder” Tony Buzan) beide hersenhelften geactiveerd worden. Veel programma’s, gratis en niet gratis, voor individueel en collaboraties werk). Ideaal als je onder ieder knooppunt ook nog een lap rijke tekst kunt verstoppen, zoals bij mindjet, m.i.het vlaggenschip onder deze software. Ik gebruik het de hele dag. Rapporten schrijf ik in mindjet en exporteer ik op het laatst naar msword. Feitelijk zorgt msword dan alleen nog maar voor de paginanummering. Ook amazone: dezelfde mM exporteren naar webpagina’s. In een klik wordt een complete website gegenereerd.
    Overigens, wat infographics betreft, kijk ook eens naar gratis VUE, Visual understanding environment van Tufts University dat veel data Jan importeren en automatisch omzet in infographic. Uitgeverij Taschen heeft verleden jaar een schitterend boek over Infographics uitgegeven, allerlei vormen, allerlei toepassingsgebieden.

  3. Een leuke, handige toepassing is ook Canva.com. Biedt veel mogelijkheden en is gratis. Dat kan omdat gebruikers tegen betaling foto’s kunnen kopen voor in hun ontwerp.

  4. Een leuke, handige toepassing is ook Canva.com. Biedt veel mogelijkheden en is gratis. Dat kan omdat gebruikers tegen betaling foto’s kunnen kopen voor in hun ontwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.