Home » Favoriete educatieve apps: beeldende vorming

Favoriete educatieve apps: beeldende vorming

Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. In deze editie van ‘Favoriete educatieve apps’ bespreken we apps die je kunt inzetten bij beeldende vorming. Deze lijst is maar een begin. Vul jij ‘m verder aan met jouw favorieten?

Adobe Ideas
Adobe Ideas is in feite niets anders dan een digitaal schetsboek. Daar zijn er een hoop van, maar het voordeel van deze app is de eenvoudige gebruikersinterface. Daarnaast kun je net zoals bij de Adobe software als Photoshop en Illustrator in lagen werken. Zo kun je je creatie systematisch en laag voor laag opbouwen, bekijken en desgewenst veranderen. En dat alles in vector-formaat: een bestandsformaat dat niet bestaat uit een raster, waardoor je creaties op oneindig grote formaten kunt afdrukken zonder aan scherpte te verliezen.

The Da Vinci Museum
Waar je in het echte leven naar Parijs of Florence moet om het werk van Da Vinci te bewonderen, kun je in het virtuele Da Vinci Museum een flink aantal werken van de meester bekijken. Een virtuele schoolreis dus, gewoon vanuit het klaslokaal. Helaas is de kwaliteit van de afbeeldingen niet altijd optimaal en ook zijn de in-app advertenties redelijk vervelend. Daar staat wel tegenover dat je een aantal replica’s van Da Vinci’s uitvindingen in 3D kunt bekijken.

iStopMotion
Met iStopMotion kunnen leerlingen aan de hand van stopmotion-techniek – filmpjes maken door stilstaande beelden snel achter elkaar te monteren – de meest uiteenlopende video’s maken. Laat leerlingen bijvoorbeeld een tekening stap voor stap fotograferen om zo hun creatie tot leven te laten komen. Of wat dacht je van een groepsproject waarbij leerlingen binnen een ruimtelijk decor een scène uit een bekend toneelstuk uitbeelden en monteren tot een kunstige video? Met iStopMotion komen verschillende disciplines op een creatieve manier samen in één opdracht.

Maxjournal
De app Maxjournal is een digitaal dagboek waarmee je in tekst en beeld verslag kunt doen van.. Tsja, van alles eigenlijk. Een prima app dus om bijvoorbeeld logboeken of reflectie- of procesverslagen te maken. De verslagen worden op datum opgeslagen. Daarmee is de app uitermate geschikt voor projecten in wording. Zo’n beetje alle opdrachten bij beeldende vorming dus. Wanneer je klaar bent, kun je je verslagen versturen of desgewenst afdrukken. Je kunt verschillende dagboeken aanmaken, het is dus niet zo dat je voor verschillende vakken, opdrachten of projecten in één bestand werkt. Een vergelijkbare app is Flava. In die app worden posts weergegeven in een tijdlijn a la Facebook. Ook leuk!

Werk jij al met een of meer van bovenstaande apps? Of ken je een app die in dit lijstje echt niet mag ontbreken? Deel je ervaringen en tips via onderstaand reactieformulier of stuur ons een e-mail.

Laatste onderwijsnieuws

Een van de bekendste stoepplantjes: de paardenbloem

Natuur dichtbij: stoepplantjes

Geen natuur in de stad?! Kijk eens naar beneden of naar een muur en ontdek de allerlei prachtige stoepplantjes.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.