Een initiatief van Malmberg

Eye-tracking helpt bij onderzoek naar klassenmanagement

Eye tracking helpt bij onderzoek naar klassenmanagement-Onderwijs van Morgen

In de zevende aflevering van de podcastserie Lab Leven besteedt Universiteit van Nederland aandacht aan het eye-tracking lab. Dit is niet zomaar een laboratorium, maar een bril om kijkgedrag mee te bestuderen. De experimenten vinden daarnaast plaats in een klas vol leerlingen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, leggen de onderzoekers uit in de podcastaflevering.

Dit artikel van Ellen Langenhuijsen verscheen eerder op Fontys.

Het eye-tracking lab is een bril die registreert waar iemand naar kijkt, hoe lang hij ernaar kijkt en in welke volgorde. Zet bijvoorbeeld een leerling met zo’n eye-tracking bril op achter een computerscherm, een boek of een tekst en je ziet precies waar ze (niet) naar kijken. Ook voor onderzoek naar de manier waarop leraren orde
weten houden, is deze eye-tracking bril interessant. Zet een leraar zo’n bril op en je ziet waar hij wel of juist niet naar kijkt tijdens het lesgeven.

Door het oog van de meester

Voor de podcast gaat Universiteit van Nederland op bezoek bij de Fontys Lerarenopleiding in Sittard. Richard Conen, opleider Engels bij geeft les aan zijn studenten, terwijl hij een eye-tracking bril draagt. Die registreert precies waar hij tijdens zijn les kijkt en voor hoe lang. Hoogleraar Halszka Jarodszka van de Open Universiteit
vertelt: “Welke leerling krijgt veel aandacht en welke weinig tot geen? Ook zijn we geïnteresseerd in wat er gebeurt in het hoofd van een leraar. Wij willen zien wat hij ziet in de klas: Wat mist hij? Wanneer kijkt hij naar welke leerling? Ervaren leraren lijken namelijk anders te kijken dan hun beginnende collega’s en dan leraren in opleiding.”

Onmiddellijk reageren

Fontys-lector Frank Crasborn licht verder toe: “Een klas is heel dynamisch. Onderzoek laat zien dat ongeveer driekwart van de (re)acties van leraren in de klas wordt bepaald door de ‘onmiddellijke situatie’. Kijkgedrag speelt daarin een grote rol. Welk leerlinggedrag je wel of juist niet ziet of hoort, en hoe je dat interpreteert, is medebepalend voor wat leraren doen in de interactie met leerlingen. Hoe we kennis over professioneel kijkgedrag van leraren kunnen gebruiken om klassenmanagementvaardigheden te ontwikkelen, is voor de
lerarenopleiding is een belangrijke vraag. Hoe kun je bijvoorbeeld invloed uitoefenen op gedrag van leraren in de klas dat niet bewust is, maar toch belangrijk blijkt te zijn?”

Ook op Spotify

De podcastserie Lab Leven wordt gemaakt door Universiteit van Nederland in samenwerking met Focus, het radioprogramma over wetenschap van NPO Radio 1. Luister de podcast via onderstaande kanalen:

Kan eye-tracking onderzoek volgens jou bijdragen aan het behouden van orde in de klas? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.