Een initiatief van Malmberg

Een relaxte sinterklaasperiode voor ieder kind

Sinterklaas op school

Voor veel kinderen is de sinterklaasperiode een spannende tijd. Van een man met een boek waarin hij van alles over je heeft opgeschreven tot aan de pietjes die in het holst van de nacht je schoentje komen vullen. Om nog maar te zwijgen over de spanning omtrent het hoogtepunt: de pakjesavond. Heb jij kinderen in de klas die onrustig worden van Sinterklaas? Dan heb je vast en zeker iets aan deze tips.

Ken je ze nog, die adventskalender waar je half november alle vakjes al van leeggegeten had? Los van die mierzoete chocolaatjes, zijn zulke kalenders dus ook een hartstikke goed idee om het sinterklaasfeest in goede banen te leiden. Voorspelbaarheid – van de intocht van Sinterklaas tot aan pakjesavond op 5 december – creëert rust. Kinderen weten dan precies waar ze aan toe zijn. Natuurlijk hoeft het in dit geval geen kalender vol chocolade te zijn; er samen eentje maken waarbij je bijvoorbeeld gebruikmaakt van sinterklaasstickers is toch een veel leuker idee? En nu we het er toch over hebben: ga sowieso lekker knutselen. Hier vind je 101 leuke Sinterklaas-knutseltips.

De roe en de zak

Leerlingen laten in deze periode vaak ander gedrag zien, ze zijn drukker dan normaal, luisteren minder goed en vragen meer aandacht. Ze laten spanning zien door middel van hun gedrag. Probeer hier begrip voor te hebben en probeer geen ‘dreigementen’ te gebruiken. De zak van Sinterklaas, de roe, afluisterpiet, mee op de boot naar Spanje… bekende dreigementen voor ons allemaal. Eigenlijk best wel ouderwets, vind je niet? Hoewel de meeste kinderen prima weten wanneer iets een verhaaltje of de werkelijkheid is, kunnen zulke boodschappen bij kinderen voor heel wat onnodige stress zorgen. Het is dus beter om dergelijke mythes achterwege te laten. Waarschijnlijk deed je dat al, maar beter een keer te veel dan een keer te weinig gezegd. Je floept het er tenslotte zo uit.

Sensopatisch aan de slag

Sensopatisch betekent zintuigelijk beleven. Senso staat voor zintuigelijk en patisch voor bewegen. Ga samen aan de slag met het knutselen van pietjes van klei of papier of laat ze lekker spelen in de zandbak. Tijdens het knutselen kunnen kinderen allerlei emoties en gebeurtenissen verwerken.

Wat is jouw beste tip om sinterklaasstress bij kinderen te voorkomen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.