Een initiatief van Malmberg

Een leerzame reis met kosmische regenbuien

Sinds 19 mei 2010 loopt in het Universiteitsmuseum Utrecht de tentoonstelling Master the Universe!. Deze tentoonstelling zou oorspronkelijk tot 8 mei 2011 te zien zijn, maar is nu verlengd t/m 4 september 2011. Met deze tentoonstelling wil de faculteit het vonkje voor de bètawetenschappen op jongeren overbrengen. In de tentoonstelling neemt Nobelprijswinnaar Natuurkunde en hoogleraar theoretische natuurkunde Gerard ’t Hooft de leerlingen mee op expeditie naar de meest extreme omstandigheden in ons universum. Op zoek naar ‘een theorie van alles’.

Enthousiasme

Het is geen kijk-tentoonstelling maar een doe-tentoonstelling. Vooral voor leerlingen uit de tweede en derde klas havo en vwo die voor hun profielkeuze staan, is een bezoek aan Master the Universe een manier om enthousiast te worden voor natuurkunde, maar ook voor bèta en wetenschap in het algemeen. Het is toch immers niet niks als je kan zeggen dat je met Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft in een ruimteschip op expeditie bent geweest, dat je met deeltjes hebt geschoten en bent ontsnapt aan zwarte gaten en kosmische regenbuien.

Opdrachten onderbouw
Voor onderbouwleerlingen is een serie opdrachten gemaakt waarmee ze bijzondere fenomenen van de theoretische natuurkunde ‘kunnen beleven’ en waarmee hun nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Aan boord van het ruimteschip van ’t Hooft maken ze in kleine teams kennis met o.a. de Schalengenerator, het muonenbed en kunnen ze een Fractalfoto maken. Vóór het bezoek aan het museum kun je leerlingen op school een geschiktheidsquiz laten maken, waarin ze de uitdaging aangaan om het onderzoeksschip te komen bezoeken. In het museum verdienen de leerlingen punten door in viertallen opdrachten te maken. Aan het eind van het bezoek wordt duidelijk welke groep een ‘masterscore’ heeft gehaald. Voor enthousiaste klassen biedt de website vervolgsuggesties voor verdieping op school. De site bevat hiervoor veel aanknopingspunten, bijvoorbeeld de 9 vragen met 9 antwoorden of de interessante links.

Wedstrijd bovenbouw
Bovenbouwleerlingen bezoeken de tentoonstelling aan de hand van een leidraad met suggesties voor verdieping, bijvoorbeeld voor een praktische opdracht of een profielwerkstuk. Leerlingen die in het schooljaar 2010/2011 samen een profielwerkstuk voor Natuurkunde maken, kunnen hiermee meedoen aan de wedstrijd Profielwerkstukprijs Master the Universe!. De bedoeling is dat leerlingen in tweetallen meedoen en zo samen kans maken op de hoofdprijs: een reis naar CERN (de Europese organisatie voor nucleair onderzoek). Een professionele jury, waaronder Gerard ’t Hooft zelf, kiest de beste profielwerkstukken uit. De deadline voor het elektronisch inleveren van het profielwerkstuk is echter 15 maart, dus enige haast is geboden. Lees de regels op de speciale site.

Nog meer te bieden
Master the Universe! heeft veel aandacht getrokken van diverse media. Ook omdat sinds 15 december 2010 in het Universiteitsmuseum  de deeltjesversneller te zien is in de kleine tentoonstelling ‘De 3MV deeltjesversneller, met een knal tot de kern’.Ook het Jeugdlab [http://www.jeugdlab.nl/] voor nieuwsgierige kids is een aandachtstrekker.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.