Een initiatief van Malmberg

Coronaproof de feestdagen door

Kan Sinterklaas naar school komen? Doen we het kerstdiner in de klas? We zijn allemaal druk bezig met de voorbereidingen voor de gezellige wintermaanden: de lampionnen, schoentjes en kerststukjes staan al op de planning. Maar corona maakt alles anders. Dat geldt ook voor de viering van de decemberfeesten op de basisschool. Gewoon het draaiboek van vorig jaar erbij halen is geen optie. Op school moeten we keuzes maken om de feestdagen coronaproof te kunnen vieren: we hebben tips voor je én een uniek sinterklaasverhaal.

Sint Maarten op school: focus op het verhaal en niet op het lopen

Met een lampion langs de deuren lopen? Stimuleer het dit jaar niet. Vanuit de veiligheidsregio’s klinkt de dringende oproep om niet of met gepaste afstand langs de deuren te gaan. Sommige scholen kiezen ervoor om dit jaar geen lampionnetje te knutselen in de klas. Andere scholen maken wel een lampion, maar leggen meer de nadruk op het verhaal over Sint Maarten dan op de optocht en het zingen aan de deur.

Videobellen met Sinterklaas

Het sinterklaasfeest in coronatijd is een uitdaging. Ouders mogen er niet bij zijn, waardoor een grootse intocht op het schoolplein er niet in zit. En het betekent ook dat jouw school het zonder hulpouders moet zien te redden. Wij hebben een aantal ideeën van diverse scholen verzameld voor een uniek sinterklaasverhaal:

1. Sinterklaas logeert op school

Richt een ruimte op school in als de logeerkamer van Sinterklaas. In de aanloop naar 5 december kunnen de kinderen elke dag even kijken. Het bed is wel beslapen, maar Sinterklaas is er niet. Tot de dag van het sinterklaasfeest. Die ochtend zien de kinderen hem slapen in het bed. Doordat Sint al in de school is, is een ontvangst op het schoolplein niet nodig.

2. Sinterklaas komt digitaal

Via bijvoorbeeld Google Meet of Teams brengen Sint en Piet een digitaal bezoek aan de klas.

3. Een eigen Sinterklaasjournaal

De afgelopen jaren hebben veel scholen al een eigen variant op het Sinterklaasjournaal gemaakt. Een soort videodagboek over en met Sinterklaas, gemaakt door leerkrachten. Elke dag een eigen Sinterklaasjournaal is fantastisch, maar ook veel werk. Je kunt er ook voor kiezen om een of twee video’s op te nemen.

4. Sinterklaas houdt zich ook aan de anderhalve meter

Als de Sint wel fysiek jouw school bezoekt dan zijn er aanpassingen nodig. Denk aan het plaatsen van een podium dat voldoende afstand garandeert. Je kunt de pakjes alvast klaarleggen in de klas. Op deze manier hoeft de Sint de pakjes niet uit te reiken.
Tip: zet voldoende hulppieten en hulpsinterklazen op jullie verlanglijstje. Dan kan het feest ook doorgaan als de ‘echte’ Sint en zijn pieten ziek zijn op 5 december.

Hartverwarmende kerstkaarten voor de buurt schrijven

Wellicht is het op jullie basisschool ook traditie dat de kinderen zelf dingen maken voor het gezamenlijk kerstontbijt of het kerstdiner. Met de huidige maatregelen zit het meenemen van zelfgemaakt eten er dit jaar niet in. Op veel scholen mogen kinderen alleen voorverpakt eten meenemen. Ook mogen ouders niet helpen om de hapjes in de klas te brengen. Laat dit de pret niet drukken. Er zijn genoeg alternatieven te bedenken om er een feestelijke dag van te maken:

 • Jullie school regelt zelf het eten;
 • Alle kinderen nemen eten voor zichzelf mee. En voor de kinderen die niets meekrijgen, regelt de school een feestelijke maaltijd;
 • Maak in de klas kerstkaarten en stuur deze op of breng ze rond. Laat zien dat jullie aan ouderen en zieken denken;
 • Laat groep 8 een kerstshow opvoeren voor de jongere kinderen;
 • Vertel een kerstverhaal of draai een kerstfilm;
 • Maak een kerstwandeling met je klas, eventueel met lichtjes of lampionnen;
 • Organiseer een speurtocht of vossenjacht.

Heeft jullie school een origineel kerst- of sinterklaasidee dat helemaal coronaproof is? We zijn hartstikke benieuwd. Deel je ideeën via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

3 Responses

 1. Alle kinderen komen om 17.30 uur naar school. Daar krijgen ze in de eigen klas een ijsje. I.p.v. een kerstdiner laten we groep 7/8 een kerstmusical opvoeren voor alle kinderen. Vervolgens gaan alle kinderen in een lichtjesoptocht over het plein. Ouders blijven achter het afzetlint en de oudere kinderen nemen de kleinere kinderen onder hun hoede.
  Omdat ouders er niet bij kunnen zijn, geven wij per gezin een pak Chocomel met 2 chcolaatjes en een kaart eraan met een foto van het team en een kerstwens. Op ons communicatiekanaal (Social Schools) posten we die avond foto’s en filmpjes. Ouders houden dat in de gaten terwijl ze aan de warme chcomel zitten.
  Ook wordt er een film gemaakt van de musical.

  1. Super leuk maar mag dat na 17.00 uur wel. Omdat alles dicht moet. Want in t donker is t natuurlijk het leukst. Wij zouden dit ook graag doen

 2. Wij gaan dit jaar een Kerstmagazine maken met foto’s van werkjes, tekeningen, verhalen, versjes, kerstwensen, recepten, stripverhalen, goede doelen en gekke foto’s van de leerkrachten. Elke groep draagt een paar pagina’s bij (AVG proef). En dat magazine wordt digitaal met ouders gedeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.