Oproep: Hoe ontspant u zich?

1


Het is natuurlijk niets nieuws dat veel docenten omkomen in het werk. Zowel onder werktijd als daarna. Zelfs de schoolvakanties moeten er zo nu en dan aan geloven. Om dat vol te kunnen houden, is ontspanning en goede zelfzorg essentieel. Hoe ontspant u zich tijdens en na werktijd?


Op Klasse.be, het multimediale onderwijsplatform van het Vlaamse Ministerie van Onderwijs en Vorming, doet Saar, een startende leraar, de volgende oproep: “Als leraar ben je altijd bezig met school. Hersenen in overdrive, continu op zoek naar iets nieuws, iets inspirerends, iets wat mijn leerlingen kan prikkelen. Help! Ik heb dringend tips nodig om mijn hoofd even stil te krijgen.”

Herkenning
Via Facebook en op de pagina van het desbetreffende artikel stroomden de reacties vervolgens binnen. Zo heeft Steffie er ook enorm veel last van. Om daar iets aan te doen, heeft ze een digitale to do-lijst gemaakt. “Ik zet er al mijn ideeën op volgens prioriteit. Zo kan ik daar in de vakanties aan werken. Verder doe ik op zondag niet voor school. Zondag is mijn vrije dag.” Bram, die ook reageerde op de oproep, is er zelfs aan onderdoor gegaan: een burn-out. Ook delen mensen tips om, zowel tijdens als na werktijd, te ontspannen. Gert pakt het zo aan:

“Tijdens de speeltijden en een deel van de middagpauzes probeerde ik me altijd zoveel mogelijk af te zonderen in een rustige ruimte. Helaas is het steeds moeilijker om in de school zelf rust te vinden. Het zou denk ik zowel voor leerlingen als leerkrachten goed zijn als in elke school een stiltelokaal is waar je rustig iets kan lezen tijdens de pauzes. Buiten de lesuren zorgde ik ervoor dat ik minsten 3-maal per week gedurende een uurtje iets sportief deed. Mijn weekschema was: maandag – step aerobics in de fitness, woensdag – een half uurtje zwemmen, vrijdag – een uurtje fitness. In het weekend zorgde ik er altijd voor dat ik minstens één dag volledig schoolvrij was. In de praktijk werkte ik gemiddeld zo’n 44 uur per week voor de school.” (bron: Klasse)

OPROEP
Voor een artikel over tips, tricks en aanraders is Onderwijs van Morgen op zoek naar ‘meesterontspanners’ in het onderwijs. Bent u er een? Dan horen we graag van u hoe u zich tijdens en na werktijd ontspant. Waar kunt u niet zonder? En wat is uw tip voor de ultieme pauze? Ook horen we het graag als u met een prangende vraag m.b.t. dit thema zit. U kunt een e-mail sturen naar renee.conradi@malmberg.nl of een reactie achterlaten via onderstaand reactieformulier. Wij horen graag van u!

1 REACTIE

  1. Gedurende de dag neem ik zelden pauze. Ik begin vroeg, ver voor collega’s er zijn waardoor ik heel wat werk kan verzetten. Soms werk meenemen voor ’s avonds, maar niet structureel. Weekends zijn vrij: email gaat op vrijdagmiddag uit en maandagmorgen weer aan. Ook geen werkdingen op telefoon: zijn toch al kleine ondingen, maar bovendien is dat mijn prive. Natuurlijk werk ik hard (baas leest mee:-), maar wel in werktijd. Daarbuiten is het mijn tijd en daar houd ik me erg strikt aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here