Home » Onderwijstips augustus 2016

Onderwijstips augustus 2016

OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent de moeite waard zijn. In deze editie van ‘Onderwijstips’ onder meer de onderwijsbijeenkomst ‘Oei ik groei!’ en het boek ‘De leraar in beeld’, over beeldcoaching als effectief hulpmiddel in het onderwijs.


Boek: Het leren voorbij

Auteur: Gert Biesta
In 2006 verscheen Beyond Learning van de Nederlandse pedagoog Gert Biesta. Dat boek, dat zich uiteindelijk ontvouwde tot een trilogie met Goed Onderwijs en de cultuur van het meten en Het prachtige risico van onderwijs, was het startpunt voor zijn onderwijspedagogische theorie. Binnenkort verschijnt een jubileumvertaling van zijn hand met de titel Het Leren Voorbij: Democratisch Onderwijs voor een Humane Toekomst. Dit boek is vanaf 7 september verkrijgbaar, onder meer bij Uitgeverij Phronese.

Oei, ik groei!

23 augustus – Parade, Amsterdam
Op 23 augustus start Leraren met Lef het nieuwe schooljaar met de theatrale onderwijsbijeenkomst ‘Oei, ik groei!’, op theaterfestival De Parade in Amsterdam. Op deze dag wordt met honderden docenten, studenten en directeurs het feest van kennisdelen gevierd. Zo worden onder meer de laatste onderwijsinnovaties gepresenteerd in een verrassende setting van theater, plezier en inspiratie. Al gaat u als deelnemer natuurlijk ook zelf aan de slag. Lees in deze uitnodiging alles over het programma en meldt u aan via het registratieportal op de website. Veel plezier!

Gratis online workshops

Door Kennisnet
Speciaal voor docenten ontwikkelde Kennisnet drie online workshops over computational thinking, mediawijsheid en informatievaardigheden. Deze workshops bestaan uit bestaan uit verschillende modules en kant-en-klare voorbeeldlessen die je direct in de les kunt gebruiken. De workshops zijn beschikbaar via het onderwijsplatform Wikiwijsleermiddelenplein. Wilt u meer te weten komen over deze workshops? Lees dan verder in het artikel ‘Tip: gratis online workshops van Kennisnet’.

Boek: De leraar in beeld

Auteur: Marijke Bouwhuis
Tegenwoordig is het verkrijgen van waardevol beeldmateriaal redelijk eenvoudig; een opname is in een handomdraai gemaakt, bekeken en doorgestuurd. Dit gemak opent een wereld van nieuwe mogelijkheden voor iedereen die werkzaam is in het onderwijs. De leraar in beeld beschrijft de meest effectieve methoden om beeldcoaching toe te passen in de dagelijkse onderwijspraktijk. Dit boek is in eerste instantie gericht op onderwijsbegeleiders, maar kan ook andere professionals – waaronder (aankomende) leraren – ondersteunen bij intervisie en collegiale consultatie; teamontwikkeling; zelfreflectie en het begeleiden van leerlingen. Dit boek is, onder meer via Uitgeverij Pica, verkrijgbaar vanaf 1 september.

Heeft u een tip of suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Studenten achter een laptop

Passende kerndoelen voor álle leerlingen

Onderwijs moet toegankelijk én inhoudelijk relevant zijn voor álle leerlingen, met passende kerndoelen en inhouden. Zo zetten de betrokkenen zich hiervoor in.

Bekijk
Beeld uit de vlog Latino King van Steven Stavast

Boek voor Nederlands: Latino King

Castel heeft geen zin in school. Hij laat zich verleiden drugs te smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.