Home » Kennisnet: themadossier Digitaal Toetsen

Kennisnet: themadossier Digitaal Toetsen

Digitaal toetsen is een actueel onderwerp in het voortgezet onderwijs. Binnen een aantal lesmethodes bestaat de mogelijkheid al en ook komt er steeds meer software op de markt om digitaal te toetsen. Het themadossier Digitaal Toetsen van Kennisnet biedt inzicht in verschillende onderwerpen met betrekking tot dit thema. De voordelen van digitaal toetsen bijvoorbeeld. Of welke digitaal toetssysteem het beste bij de school of bij jou als docent past.

Praktische voordelen
De meest voor de hand liggende praktische voordelen zijn wellicht het plaats- en tijdonafhankelijk toetsen en de mogelijkheid tot automatisch nakijken en registreren van toetsresultaten. Je kunt gemakkelijker verschillende analyses op de resultaten loslaten. Toegespitst op jou als docent bijvoorbeeld, of op leerlingen of ouders. Daarnaast verkleint een digitale aanpak de kans op fouten bij het nakijken, is het gemakkelijker om toetsen te delen met groepen leerlingen en bespaar je op druk-, kopieer- en vervoerskosten. En last but not least: door directe computergestuurde feedback hoeft de leerling niet te wachten op de beschikbaarheid van een docent. Zo kan hij meteen verder met zijn leerproces.

Didactische voordelen
Digitaal toetsen maakt adaptief leren – op het eigen niveau en tempo van de leerling – mogelijk. Al helemaal als er ook een adaptief leerproces aan is voorafgegaan. Maar ook enkel adaptief toetsen – tijdens de toets de volgende opgave afstemmen op de respons van de leerling – behoort tot de mogelijkheden. Ook kun je beter inspelen op specifieke onderwijsbehoeften zoals dyslexie. Voor leerlingen is het maken van een digitale toets ook wat aantrekkelijker. Niet alleen de snelle en gerichte feedback werkt motiverend. Ook de mogelijkheid om tekst, audio en video te combineren maakt een toets spannender voor de leerling.

Er zijn natuurlijk wel een aantal randvoorwaarden waar je als school en docent aan moet voldoen om digitaal toetsen succesvol te implementeren. Welke dat zijn lees je hier.

Welk digitaal toetssysteem past bij jou?
Aan de hand van een marktscan uit 2013 heeft Kennisnet een tool ontwikkelt waarmee je kunt filteren welk digitaal toetssysteem het beste bij jouw wensen als docent of de wensen van de school past. Niet alle systemen en tools zijn in de marktscan meegenomen. Toch geeft het keuzemenu een duidelijk overzicht van de mogelijkheden. Je kunt onder andere verfijnen op onderwijssector, functie (denk aan leren, toetsen, analyseren, bijsturen), output (zoals voortgangsinformatie of scorerapportages) en techniek. Per systeem of tool kun je vervolgens een gespecificeerde factsheet downloaden en verder surfen naar de website van de ontwikkelaar of uitgever.

Meer informatie
In de brochure Digitaal toetsen in het voortgezet onderwijs komen nog veel meer onderwerpen met betrekking tot digitaal toetsen aan bod. Het is een praktisch hulpmiddel dat zowel achtergrondinformatie als concrete handvatten en praktijkimpressies biedt. Bekijk het themadossier ook voor actuele artikelen en video’s over digitaal toetsen.

Ben jij of is de school waar je werkt als bezig met digitaal toetsen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

 

 

Laatste onderwijsnieuws

Wat moeten we nog weten (en doceren) over de clitoris?

Op 24 mei staat Biologie voor Jou op de NIBI conferentie in Egmond aan Zee. Onze bijdrage dit jaar is een werkgroep van de stichting SKSPRAAT. Kleine spoiler: na de werkgroep zijn deelnemende docenten niet alleen kennis, maar ook een (3d model) vulva en clitoris rijker. De volledige vorm van de clitoris is voor veel […]

Bekijk
Twee handen ineengeslagen

In gesprek over racisme op school

Op de middelbare school van Fausia was racisme een probleem: bijna 20 jaar later confronteert ze de huidige directeur.

Bekijk
Een voorbeeld van een Afrikaans wall

Kan een Nederlander Afrikaans?

Afrikaans, ‘'n pragtige taal wat in Suid-Afrika gepraat word’, heeft diepe wortels in de Nederlandse taal. Tips om met taal aan de slag te gaan.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.