Een initiatief van Malmberg

top 10 en tips

Topteam: 9 tips om de collegiale band te versterken

topteam tips om de collegiale band te versterken

Het hebben van collega’s is leuk! Je deelt zoveel met elkaar, je maakt hetzelfde mee en kent dezelfde worstelingen. Maar voor je het weet zijn er weer weken voorbij zonder dat je elkaar echt gesproken hebt. Lees hier 9 concrete tips om die collegiale band te versterken.

1. Vaste afspreekdag

Spreek bijvoorbeeld elke laatste donderdag van de maand met elkaar af. Dat zijn maar een paar dagen in het jaar, maar het biedt wel een structuur die makkelijk te onthouden en vol te houden is. Zet ze maar vast in je agenda! Ga bijvoorbeeld samen eten, een drankje drinken in de stad of organiseer een spelletjesavond bij iemand thuis.

2. Samen ontbijten

Ontbijt eens per week of eens per maand samen. Spreek iets eerder af op school en laat steeds iemand anders het ontbijt verzorgen. Een goed en gezellig begin van de dag.

3. Samenwerken

Laat jouw groep een ochtend met een andere groep samenwerken. Ben je leerkracht van groep 8? Doe dan eens een ochtend spelletjes met groep 4. Dit is goed voor de kinderen én leuk om die leerkracht van groep 4 eens wat beter te leren kennen. Dubbele winst.

4. Gezond snacken

Spreek af dat elke maand iemand iets gezonds meeneemt. Er komen al zo vaak traktaties en taart voorbij, dus het is ook weleens leuk om getrakteerd te worden op wat gezonds. Denk aan wortels, cherrytomaatjes, reepjes paprika of plakjes komkommer.

5. Life hack

Laat elke maand iemand een leuk feitje of handigheidje (life hack) presenteren. Zo leer je van elkaar en kennen jullie straks dezelfde trucjes. Zo leer je de ene maand hoe je het snelst knoflook kunt pellen en de andere maand dat de kruiden altijd op alfabetische volgorde staan in de supermarkt. Handig toch?

6. Pubquiz

Doe een keer een pubquiz met z’n allen. Je steekt er nog wat van op en het zorgt voor een avond vol gezelligheid

7. Samen lunchen

Lunch eens per week allemaal hetzelfde. Laat steeds iemand anders de lunch regelen of neem allemaal iets lekkers mee dat je kunt delen. Ook kun je afspreken dat iemand het brood regelt, iemand anders het fruit, de volgende hartig beleg en nog iemand de gekookte eitjes. Weinig moeite voor een groot resultaat.

8. Complimentenpot

Op veel scholen hebben in de klas een complimentenpot voor de kinderen. Waarom dan ook niet eentje in de teamkamer voor alle teamleden? Laat iedereen complimenten voor elkaar in de pot stoppen. Als je zin hebt, haal je er eentje uit en deel je ’m hardop of je geeft ’m aan de betreffende collega.

9. Vrijmibo

De vrijmibo is in het bedrijfsleven een begrip, maar in het onderwijs zijn er genoeg collega’s die nooit werken op vrijdagmiddag. Maak van de vrijmibo ook eens een woemibo of zelfs (doe eens gek) een mamibo. Regel (alcoholvrije) cocktails en wat te knabbelen en klets even bij. Gezellig!

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer tips

Volg Juf & Meester

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Mijn Malmberg

Gratis extra lesmateriaal voor jouw methode