Een initiatief van Malmberg

leestip

Goudvis in de zee

Auteur: Fabien van der Ham

Filosoferen met jonge kinderen kan niet. Huh? Waarom ook alweer niet? Fabien bewijst dat het wel kan met dit boek. Al eerder maakte ze filosofeer-producten voor jonge kinderen, zoals de praatplaatjes. Dit boek leent zich uitstekend om samen met de kinderen te lezen. En het leuke is: je hoeft niets voor te bereiden. Lees het voor en praat mee met de kinderen of nog beter: luister heel goed wat ze erover zeggen!

Tips om dit boek te gebruiken

  • Dit boek is geschikt voor groep 1 tot en met 4, groep 5 kan eigenlijk ook nog wel.
  • Lees steeds een verhaal voor aan de kinderen. Plan het als aparte filosofieles op je rooster of gebruik het als er een ‘gat’ valt in je planning. Bespreek de vragen na afloop en vergeet vooral niet als ‘toetje’ om de visie van de grote denkers voor te lezen.
  • Lees de verhalen niet per se op volgorde, maar kijk of er een onderwerp is dat past bij een thema dat of een actualiteit die op dat moment leeft.
  • Lees een aantal verhalen, vragen en visies van de grote denkers van tevoren als je niet ter plekke wilt nadenken over het onderwerp. Maar let erop dat jouw mening helemaal niet interessant is voor de kinderen en zelfs belemmerend kan werken. Probeer je open op te stellen en vragen te stellen in plaats van conclusies te trekken.
  • Verdiep je in filosoferen met jonge kinderen. Op de website van de auteur Filosovaardig vind je nog veel meer tips en ideeën.
leestip juf meester malmberg april goudvis in de zee

Meer leestips

Volg Juf & Meester

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Mijn Malmberg

Gratis extra lesmateriaal voor jouw methode