Een initiatief van Malmberg

leestip

Au!

Auteur: Karst-Janneke Rogaar

In dit boek staan alle gangbare au-woorden die we in Nederland gebruiken én toch is het geen woordenboek, maar een echt kinderboek. De auteur én illustrator hebben er een humoristisch verhaal van gemaakt waarin een pauw onder andere een reis door de ruimte maakt met een astronaut in een pas gesausde raket met een hydraulisch systeem waar zand in zit. Schrik niet van al die moeilijke woorden, ze zijn op een fantastische manier verwerkt in dit komische verhaal.

Tips om dit boek te gebruiken

  • Dit boek is geschikt voor kinderen van groep 3 tot en met 8. Het ligt eraan of je kiest voor voorlezen of zelf laten lezen. Voorlezen kan natuurlijk eigenlijk niet zonder samen de au-woorden te verzamelen. Wat overigens ook prima kan bij kinderen die dit boek zelf kunnen lezen. Dit boek is een goed voorbeeld van het overschrijden van lesdoelen. Je leert terwijl je leest!
  • Maak een au-poster met de groep. Laat de kinderen alle au-woorden uit het boek opschrijven (of overschrijven). In dit boek worden alleen de meest gangbare au-woorden gebruikt, maar zijn er ook au-woorden die er nog bij kunnen? Een interessante zoektocht.
  • Laat kinderen een van de moeilijke woorden uit het boek kiezen en zelf uitzoeken wat de betekenis is. Dat kunnen ze doen door het aan anderen te vragen, een woordenboek erbij te pakken of het op internet te zoeken. Laat ze dat kort aan de klas presenteren.
  • Doe eens een au-woorden-dictee met de woorden uit het boek. Laat kinderen ter plekke het woord in het boek opzoeken (als het een moeilijke is) en het spellen voor de rest van de klas. Iedereen een 10?!
  • Wil je het boek even zien? Op YouTube staat dit filmpje waarin gebladerd wordt in ‘Au’.
Au! leestip Juf Meester Malmberg

Meer leestips

Volg Juf & Meester

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Mijn Malmberg

Gratis extra lesmateriaal voor jouw methode