Home » Houd werk en privé in balans

Houd werk en privé in balans

Vanuit huis werken gaat tegenwoordig steeds makkelijker. Best handig, maar de scheidslijn tussen werk en privé wordt zo wel dunner. In dit artikel geven we tips hoe je kunt zorgen voor een goede balans tussen werk en privé. Zo ervaar je nog meer werkplezier!

’s Avonds nog even je werkmail checken: waarom niet? Wie vanuit huis werkt, mag immers zelf zijn eigen werktijden indelen. Het gevaar bestaat alleen dat je het gevoel krijgt altijd aan het werk te zijn. Zeker als je daarna in bed nog ligt na te denken of je het antwoord op die ene e-mail wel goed hebt geformuleerd. Hoe is bij jou gesteld met de balans tussen werk en privé? Je test het hier. Kan de balans bij jou beter? Met onderstaande tips kom je een heel eind:

Creëer afstand en werk efficiënt

Werk je veel thuis? Zorg dan voor een eigen werkruimte. Richt een aparte kamer in of huur een kantoor buiten de deur. Zo kun je je niet laten afleiden door wat er om je heen gebeurt. Een goede focus is immers belangrijk om je werk goed te kunnen doen. Spreek met jezelf af dat je alleen werkt als je in je kantoor bent. Zo blijft de rest van het huis een plek om te ontspannen.

Maak een planning

Reserveer per week een bepaalde tijd voor je werk. En houd je daar ook aan. Je werkmail check je alleen in de gereserveerde tijd, daarna mag de mail niet open (of maximaal een kwartiertje per dag). Het helpt ook om een weekplanning te maken: noteer daarin wat je die week echt af moet krijgen. Gebruik de ochtend voor grote opdrachten en de middag voor de kleinere. Om erachter te komen wat je prioriteiten zijn, is het handig om je werk te verdelen in stapeltjes: ‘kan’, ‘zou moeten’ en ‘moet’. Een schema per dag maken kan natuurlijk ook.

Neem de tijd voor ontspanning

Investeer in je privéleven. Maak tijd vrij voor jezelf, je familie en je vrienden. Zoek een hobby die helemaal niks te maken heeft met je werk en plan daar elke week tijd voor in. Zet het ook in je agenda, want als je die hobby niet hebt is de verleiding groot om toch nog even te werken.

Stop als je klaar bent

Heb je een project afgerond? Loop dan even weg van je werkplek. Neem wat te drinken, wandel buiten een rondje. Kortom: zorg voor pauze. Weet ook wanneer je klaar bent en stop er dan ook mee. Verlaat meteen je werkplek en houd je bezig met je privéleven. En dat kan meteen. Want dat is nog een voordeel van thuiswerken: je hebt (meestal) geen reistijd meer.

Verder lezen?

Leren wat je zelf kunt doen om de werkdruk in het onderwijs te verlagen? Lees dan dit OVM-artikel. En in dit OVM-artikel vin je tips waarmee je werkdruk kunt transformeren tot werkgeluk.

Ben jij tevreden over de grens tussen werk en privé? Op welke manier breng jij meer balans aan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.