Home » Eye-tracking helpt bij onderzoek naar klassenmanagement

Eye-tracking helpt bij onderzoek naar klassenmanagement

In de zevende aflevering van de podcastserie Lab Leven besteedt Universiteit van Nederland aandacht aan het eye-tracking lab. Dit is niet zomaar een laboratorium, maar een bril om kijkgedrag mee te bestuderen. De experimenten vinden daarnaast plaats in een klas vol leerlingen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, leggen de onderzoekers uit in de podcastaflevering.

Dit artikel van Ellen Langenhuijsen verscheen eerder op Fontys.

Het eye-tracking lab is een bril die registreert waar iemand naar kijkt, hoe lang hij ernaar kijkt en in welke volgorde. Zet bijvoorbeeld een leerling met zo’n eye-tracking bril op achter een computerscherm, een boek of een tekst en je ziet precies waar ze (niet) naar kijken. Ook voor onderzoek naar de manier waarop leraren orde
weten houden, is deze eye-tracking bril interessant. Zet een leraar zo’n bril op en je ziet waar hij wel of juist niet naar kijkt tijdens het lesgeven.

Door het oog van de meester

Voor de podcast gaat Universiteit van Nederland op bezoek bij de Fontys Lerarenopleiding in Sittard. Richard Conen, opleider Engels bij geeft les aan zijn studenten, terwijl hij een eye-tracking bril draagt. Die registreert precies waar hij tijdens zijn les kijkt en voor hoe lang. Hoogleraar Halszka Jarodszka van de Open Universiteit
vertelt: “Welke leerling krijgt veel aandacht en welke weinig tot geen? Ook zijn we geïnteresseerd in wat er gebeurt in het hoofd van een leraar. Wij willen zien wat hij ziet in de klas: Wat mist hij? Wanneer kijkt hij naar welke leerling? Ervaren leraren lijken namelijk anders te kijken dan hun beginnende collega’s en dan leraren in opleiding.”

Onmiddellijk reageren

Fontys-lector Frank Crasborn licht verder toe: “Een klas is heel dynamisch. Onderzoek laat zien dat ongeveer driekwart van de (re)acties van leraren in de klas wordt bepaald door de ‘onmiddellijke situatie’. Kijkgedrag speelt daarin een grote rol. Welk leerlinggedrag je wel of juist niet ziet of hoort, en hoe je dat interpreteert, is medebepalend voor wat leraren doen in de interactie met leerlingen. Hoe we kennis over professioneel kijkgedrag van leraren kunnen gebruiken om klassenmanagementvaardigheden te ontwikkelen, is voor de
lerarenopleiding is een belangrijke vraag. Hoe kun je bijvoorbeeld invloed uitoefenen op gedrag van leraren in de klas dat niet bewust is, maar toch belangrijk blijkt te zijn?”

Ook op Spotify

De podcastserie Lab Leven wordt gemaakt door Universiteit van Nederland in samenwerking met Focus, het radioprogramma over wetenschap van NPO Radio 1. Luister de podcast via onderstaande kanalen:

Kan eye-tracking onderzoek volgens jou bijdragen aan het behouden van orde in de klas? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk
Drie kinderen rennen op blote voeren door het gras

Zomerse zot- en zaligtijd

Ben jij direct in de vakantiestemming of moet je nog even wennen? Met deze tips ben je verzekerd van een zalige zomertijd!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.