Home » Een tussenjaar: de voor- en nadelen

Een tussenjaar: de voor- en nadelen

Een vervolgstudie kiezen is niet altijd even makkelijk. Op jonge leeftijd kiezen wat je later wilt worden is een lastige opgave. Om nog maar te zwijgen over het overweldigende studieaanbod. Een tussenjaar kan in dat geval voor de nodige ademruimte zorgen. Steeds meer jongeren kiezen hiervoor. We zetten daarom een aantal voor- en nadelen voor je op een rij.  

Voordelen

Je wint tijd: ondanks het feit dat je een jaartje niet in de studiebanken vertoeft, win je tijd om goed na te denken over je toekomstoriëntatie. De kans dat je alsnog een verkeerde keuze maakt, is dan een stuk kleiner. Daarnaast kun je eventueel al wat werkervaring opdoen om te onderzoeken of een bepaald werkveld iets voor je is.

Ontwikkeling op andere vlakken: dat je een jaar niet gaat studeren, betekent niet dat je alleen maar thuis voor de buis blijft hangen. Misschien vind je het wel interessant om een tijdje naar het buitenland te gaan. Verbeter of leer een andere taal of doe vrijwilligerswerk. Zo ontwikkel je niet alleen je vocabulaire, maar ook jezelf als mens.

Het huis uit: woon je thuis en heb je het daar zo onderhand wel gezien? Ook in een tussenjaar kun je prima het huis uit. Misschien weet je wel zeker dat je sowieso in Amsterdam zou willen studeren. Nou, ga dan vast op verkenning uit en zoek een fijne woonplek in deze grote stad. Hoef je daar tijdens je studiejaar in ieder geval niet meer aan te wennen.

Nadelen

Geen doel: we schreven net al dat een jaar niet studeren niet betekent dat je dan helemaal niks gaat doen. Maar van die bank afkomen en actie ondernemen? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet waarschijnlijk buiten je comfort zone treden om een leuke baan of stage te vinden. Laat staan om een heel buitenlandavontuur aan te gaan. Zet meteen je schouders eronder, want voordat je het weet is het jaar voorbij en heb je weinig tot niks gedaan.

Moeite met studieritme: wie eenmaal van de vrijheid heeft geproefd, kan moeite hebben om weer in het gareel te komen. Je studieritme is onderbroken en het vergt de nodige tijd om hier weer opnieuw aan te wennen. Gun jezelf die tijd ook in het begin van je eerste studiejaar, dat komt je motivatie om te leren ten goede.

Tussenjaarbeurs 2018

Wil je meer te weten komen over het nemen van een tussenjaar? Op 1 december kun je voor meer informatie over het invullen van een tussenjaar terecht op de Tussenjaarbeurs in Utrecht. Je komt er onder meer andere meer te weten over het invullen van een tussenjaar in binnen- of buitenland en krijgt allerlei informatie over de effecten en de risico’s. Bezoek de website voor meer informatie.

Hoe kijk jij aan tegen de toename van het aantal jongeren dat een tussenjaar neemt? Is dit volgens jou een positieve of negatieve ontwikkeling? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.