Home » Chinees en Pools in een muisklik

Chinees en Pools in een muisklik

Met de zomervakantie alweer bijna in zicht, is het leuk om een aantal innovatieve talensites onder de loep te nemen. Staat er een reis naar Italië of zelfs China op stapel? In enkele muisklikken is het mogelijk een paar woordjes Italiaans of Chinees op te pikken met deze nieuwe online programma’s. En misschien zijn deze sites niet alleen leuk om te gebruiken voor de vakantie, maar ook wel geschikt voor in de klas? Voor dit artikel hebben wij daarom gekeken naar de (gratis) programma’s Mango, iTalki en Live Mocha.

Wat meteen opvalt, is dat bezoekers de meest uiteenlopende talen kunnen leren, van Frans tot Pools en Arabisch. Bovendien maken de programma’s op een interessante manier gebruik van nieuwe technologieën om een goede leerervaring te bieden. Op Mangolanguages.com staat bijvoorbeeld een groot aantal interactieve oefenzinnen en opdrachten waar simpel doorheen geklikt kan worden. Bovendien wordt bij elke zin en elk woordje steeds de juiste uitspraak afgespeeld.

Maar het meest aantrekkelijke aspect van dit soort sites is de mogelijkheid om een netwerk op te bouwen van mensen over de hele wereld die dezelfde taal leren en spreken. Dat biedt een hele nieuwe dimensie aan het leren van een taal en zal jongeren zeker aanspreken en motiveren. Zo kunnen leerlingen op Live Mocha niet alleen zelf spreek- en schrijfoefeningen doen, maar deze ook laten beoordelen door mensen met de betreffende taal als moedertaal. En op iTalki.com zijn de oefeningen zelf weliswaar wat minder interessant, maar kun je wel een studiemaatje of -clubje vinden dat dezelfde taal aan het leren is. Ook is er een mogelijkheid om vragen stellen, te discussiëren en hulp te vragen aan mensen die de taal al spreken.

Er zijn echter ook nadelen. Geen van deze sites is in het Nederlands, het leren van een nieuwe taal zal dus altijd vanuit een andere vreemde taal moeten gebeuren. Ook lastig is dat er meestal geen duidelijke en vaste structuur en tijdsplanning te vinden is. Een leerling zal het leren dus geheel op eigen motivatie moeten doen (en het is nogal verleidelijk om hap snap door de oefeningen heen te klikken). Tot slot zijn de programma’s weliswaar gratis, maar kan de verplichte registratie een barrière opwerpen om het daadwerkelijk te gebruiken.

Neem eens een kijkje op deze sites, of misschien kent u nog wel andere. Wij zijn benieuwd of u dergelijke taalsites als aanvulling op het lesmateriaal zou kunnen en willen gebruiken.

Laatste onderwijsnieuws

Wat moeten we nog weten (en doceren) over de clitoris?

Op 24 mei staat Biologie voor Jou op de NIBI conferentie in Egmond aan Zee. Onze bijdrage dit jaar is een werkgroep van de stichting SKSPRAAT. Kleine spoiler: na de werkgroep zijn deelnemende docenten niet alleen kennis, maar ook een (3d model) vulva en clitoris rijker. De volledige vorm van de clitoris is voor veel […]

Bekijk
Twee handen ineengeslagen

In gesprek over racisme op school

Op de middelbare school van Fausia was racisme een probleem: bijna 20 jaar later confronteert ze de huidige directeur.

Bekijk
Een voorbeeld van een Afrikaans wall

Kan een Nederlander Afrikaans?

Afrikaans, ‘'n pragtige taal wat in Suid-Afrika gepraat word’, heeft diepe wortels in de Nederlandse taal. Tips om met taal aan de slag te gaan.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.