Home » Blik op Teleblik.nl

Blik op Teleblik.nl

Teleblik.nl is bedoeld om het archief van de Nederlandse omroepen beschikbaar te stellen voor het onderwijs en bestaat sinds 2006. Gisteren publiceerde Teleblik het 20.000ste beeldfragment: “Reporters uit de West” een jeugddocumentaire van de AVRO over kinderen in de Nederlandse Antillen. Een goed moment om deze site eens te bezoeken.

Op de site wordt direct duidelijk dat er ontzettend veel te vinden is. Over bijna elk denkbaar onderwerp is wel een fragment of tv-programma aanwezig. Je zoekt zelf op trefwoord of vakgebied of je bladert door de alfabetische catalogus. Ook kun je de zoekopdracht met nieuwe woorden specifieker maken. Nadeel is wel dat je je zoekopdracht verder weinig kunt verfijnen. Zoeken op niveau, klas of leeftijd is bijvoorbeeld niet mogelijk. Ook kan het nog wel een flinke klus zijn uit een lijst van filmpjes de juiste te kiezen.

Op Teleblik stonden in eerste instantie alleen hele programma’s. Inmiddels worden deze steeds meer opgeknipt in korte bruikbare stukjes. Zo kun je bijvoorbeeld de leerzame delen van Klokhuis bekijken in de klas, maar de sketches eruit laten. Dit soort fragmenten kun je op allerlei manieren gebruiken in de klas:

  • Leid eens een onderwerp in met een kort filmpje of gebruik een filmpje ter illustratie bij een uitleg
  • Gebruik een fragment als instructie- of verwerkingsopdracht; leerlingen beantwoorden vragen bij een fragment of verzamelen zelf filmpjes over een bepaald onderwerp
  • Wijs leerlingen op de mogelijkheid om fragmenten van Teleblik te gebruiken als bron voor een werkstuk of presentatie, tips voor het invoegen van filmpjes in powerpoint of een website staan op de site

Op de site is een aantal handreikingen te vinden om het gebruik van Teleblik in de klas concreet te maken, compleet met voorbeelden van uitgewerkte lessen en werkbladen. Zo is er een uitwerking te vinden voor een project over duurzaamheid, wordt een aansprekend voorbeeld gegeven voor een serie van vier CKV-lessen, waarin leerlingen muziek koppelen aan genres en (sub)culturen en ook de ideeën voor lessen mediawijsheid zijn erg interessant. Daarnaast is er bovendien een lessenbank met materiaal dat andere docenten hebben gemaakt. Daarin is het alleen wel even goed zoeken, want veel materiaal lijkt vooral gericht op het primair onderwijs.

Teleblik is gratis voor scholen, maar zij moeten wel een licentie aanvragen om de filmpjes op school te vertonen. Daarna hebben docenten met een inlognaam en password eenvoudig toegang tot de site. Ongeveer 70 procent van de scholen in het voortgezet onderwijs heeft al zo’n licentie.

Kortom, een leuke en vooral bruikbare site waarvan je het materiaal eenvoudig kunt inpassen in een les. En ik denk daarmee ook een goede aanvulling op andere videosites als Schooltv-beeldbank en YouTube.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.