Een initiatief van Malmberg

Zwaarste storm ooit treft het Koninkrijk der Nederlanden

Veel mensen in Nederland hebben het niet gevoeld, maar wel gezien: het Koninkrijk der Nederlanden is getroffen door de zwaarste storm ooit. Door windsnelheden van meer dan driehonderd kilometer per uur, ontstond op Sint-Maarten een enorme verwoesting, stierven mensen en raakten velen gewond en dakloos.

Wat is er aan de hand?
Orkaan Irma trok over de oceaan vanaf de evenaar naar het westen. Een orkaan is een zeer zware storm. Toen de storm over het eiland trok, heeft ze daar een enorme ravage aangericht. Bomen vlogen door de lucht, huizen scheurden in stukken en zeecontainers werden als legoblokjes in het rond gestrooid. Irma veroorzaakte plensbuien en metershoge golven. Hierdoor kolkte het water door de straten en dreven auto’s rond. Door dit alles raakten veel mensen gewond. Sommigen zijn vermist. Het sterftecijfer loopt op.

Waar gebeurde het?
De ramp speelt zich af op de grens tussen de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee. Daar ligt een eilandenboog, waarvan er een paar tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren. Irma verwoestte veel gebouwen, huizen en wegen op één van die eilanden: Sint-Maarten. Sint-Maarten ligt ongeveer 6.900 kilometer ten zuidwesten van Nederland.

Waarom gebeurde dat daar?
Elk jaar is er een orkaanseizoen in het gebied waar Sint-Maarten ligt. Dat duurt een half jaar en zit rond eind augustus op zijn hoogtepunt. Een orkaan is een zware storm die ontstaat boven de evenaar. Deze storm schuift over de oceaan naar het westen en draait tegelijk naar het noorden. Deze noordwestelijke koers (‘pad’ of ‘track’ genoemd) gaat precies over het Caribisch gebied waar ook Sint-Maarten ligt.

Is dit bijzonder?
Ja en nee. Inwoners in het Caribisch gebied krijgen jaarlijks te maken met orkanen. Maar dit was de zwaarste storm die ooit op de Atlantische Oceaan was ontstaan en die aan land kwam. Stormen worden ingedeeld in klassen: hoe zwaarder de storm, hoe hoger het getal. Dat ligt altijd tussen de 1 en 5. Maar vanwege zwaarte van Irma, wordt nu gesproken over een storm van klasse 6.

Hoe nu verder?
Volgens de berichten die vanaf het eiland worden verstuurd, is er veel paniek en chaos. Het eiland ligt in puin, winkels worden geplunderd en mensen zijn bang. Directeur De Windt van de grootste krant op Sint-Maarten zegt dat het ergste is dat de overheid niet met de burgers in contact kan komen omdat er geen benzine en elektriciteit is. Nederlandse mariniers hebben het vliegveld in orde gemaakt om hulpdiensten op het eiland te krijgen. De opbouw van het eiland zal erg lang gaan duren. Ondertussen is het stormseizoen nog niet voorbij. Daarna is het een halfjaar rustig. Maar of dat lang genoeg is?


Bronnen
Bron 1 Sint-Maarten voor en na orkaan Irma
Bron 2 Nederlandse mariniers op Sint-Maarten
Bron 3 Harde wind, storm of orkaan?
Bron 4 Welke windkracht is het?
Bron 5 Hulpverlening op Sint-Maarten

2017-09-Werkblad-Zwaarste-storm-ooit

Actuele lessen

De wereld van logo

Deze actuele les wordt je aangeboden door De wereld van, de aardrijkskunde methode van Malmberg. De les is ook te gebruiken bij andere methodes.

Recente opdrachten

Uit het archief van aardrijkskunde