Home » Materiaal 12+ » Volgende halte: Mars

Volgende halte: Mars

Astronaut

Kan iets een succes zijn als het mislukt? Die vraag is actueel nadat ruimtevaartuig Schiaparelli, na een succesvolle reis, tijdens de landing op planeet Mars crashte. Toch zijn ruimtevaartdeskundigen van de ESA (European Space Agency) enthousiast. “Mislukkingen horen bij ontdekkingen; we gaan dus verder!”

Op onderzoek
Mensen onderzoeken graag het onbekende. Na de hoogste bergkammen, de diepste oceaanbodems en bezoeken aan de maan, is het nu tijd voor  ontdekkingen verder in het heelal. Niet als astronaut die in rondjes om de aarde draait. Ook niet meer op de maan waar sinds 1972 niemand meer is geweest. Nee, echt verder. “Volgende halte: Mars.”

Reizen naar Mars
De reis naar Mars is lang en gevaarlijk. Slechts eens per twee jaar staan aarde en Mars in de juiste positie voor een lancering van (bemande) Mars-voertuigen. De reis van ruim 50 miljoen kilometer duurt na de lancering ongeveer acht maanden. Omdat de omstandigheden in de ruimte heel anders zijn dan op aarde, krijgen ruimtereizigers te maken met verschillende gezondheidsklachten. Hoe langer een verblijf in een ruimtevaartuig, hoe gevaarlijker dus. Bijzonder dus dat meer dan 18.000 mensen zich hebben gemeld om naar Mars te willen reizen. De kans is levensgroot dat een reis naar Mars een enkeltje is. Gezond op Mars aankomen is al erg moeilijk, terugkeren voorlopig onmogelijk.

Mensen naar Mars
Verschillende organisaties, zoals NASA, ESA en het bedrijf SpaceX, werken toch aan serieuze plannen om mensen naar Mars te sturen. NASA en ESA willen dat wetenschappers gaan, maar SpaceX richt zich juist op ‘ruimtetoeristen’. NASA is een opleiding gestart voor twaalf personen die voorbereid worden op een reis naar Mars na 2030. “Ze krijgen wel de opleiding, maar we garanderen niet dat ze ook echt op reis gaan,” vertelt een woordvoerder.

Wetenschap
Waarom al die moeite en al dat onderzoek naar Mars? Wetenschappers willen van alles weten over het ontstaan van de planeet, hoe de bodem is, of er leven mogelijk is, enzovoort. Door onderzoek voor en tijdens de reis te doen, hopen ze bijvoorbeeld ontdekkingen te doen die ook op aarde bruikbaar zijn. Zo zijn er in de ruimtevaart technieken ontwikkeld en uitgetest om uit zweet en urine drinkbaar water te maken. Deze kennis kan op aarde worden gebruikt op plaatsen waar bijvoorbeeld een tekort is aan drinkwater. De belangrijkste reden voor ruimtevaart richting Mars lijkt op dit moment dat wetenschappers willen laten zien wat ze kunnen. Mislukkingen dagen hen uit tot nog meer ontdekkingen. Daarom wordt het avontuur van Schiaparelli een succes genoemd, ondanks dat het na een maandenlange reis te pletter sloeg. Operatie geslaagd, patiënt overleden.


Bronnen
Bron 1 Schiaparelli mocht niet verongelukken
Bron 2 Schiaparelli test zachte landing
Bron 3 Waarom Schiaparelli crashte

2016-12-Werkblad-Volgende-halte-Mars

Aan de slag met Aardrijkskunde

Vliegtuig vertrekt uit Schiphol

Hoe klimaatbewust ben jij?

In deze lesbrief kijk je aan de hand van de ecologische voetafdruk welke ruimte je inneemt en kijk je hoe klimaatbewust je keuzes maakt.

Bekijk
Woonwijk in Haïti

Wat is er aan de hand in Haïti?

In deze lesbrief gaan we kijken naar het verleden, het heden en de natuurlijke omstandigheden die van invloed zijn of zijn geweest op Haïti.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.