Een initiatief van Malmberg

Steeds minder Mexicanen in de VS

Tussen 2009 en 2014 zijn meer dan een miljoen Mexicanen vanuit de VS teruggekeerd naar hun geboorteland. In dezelfde periode verhuisden er maar 870.000 in de omgekeerde richting. Heeft het Amerikaanse anti-immigratiebeleid gewerkt of zijn er andere oorzaken?

De Amerikaanse droom
De Amerikaanse droom leeft in geen enkel land zo sterk als in Mexico. Ieder jaar steken honderdduizenden Mexicanen de zwaarbewaakte grens met de VS over, op zoek naar een beter leven. Dat gebeurt op allerlei manieren: lopend door de levensgevaarlijke woestijn, verstopt in de achterbak van een auto of met vervalste papieren bij een bewaakte grensovergang. Velen worden opgepakt en weer terug naar Mexico gebracht.

Een muur op de grens?
In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, in november 2016, speelt immigratie een grote rol. Vooral de republikeinse kandidaat Donald Trump heeft grootse plannen om de stroom vanuit Mexico een halt toe te roepen. Volgens hem moet een muur langs de volledige Amerikaans-Mexicaanse grens ervoor zorgen dat er geen enkele Mexicaan het land nog illegaal binnenkomt.

Verblijfsvergunning
Natuurlijk zijn er ook legale manieren om Amerika binnen te komen. Maar het wordt de Mexicanen niet makkelijk gemaakt. Om een verblijfsvergunning te krijgen, moeten immigranten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een Mexicaan maakt kans op een Green Card als hij of zij familie in de VS heeft of een werkgever in de VS heeft. Maar de VS laat per jaar een maximaal aantal migranten toe. Op dit moment is er een wachtrij van meer dan een miljoen aanvragen. Dus ook al voldoet iemand aan de voorwaarden, de kans op een verblijfsvergunning is klein.

Emigratie
Hierdoor is het aantal Mexicaanse immigranten na veertig jaar groei aan het afnemen. Tegelijkertijd zitten de emigratiecijfers in de lift: steeds meer Mexicanen keren vanuit de VS terug naar hun land van herkomst. Een klein deel komt door de uitzetting van illegalen. Maar bijna tweederde van hen vertrekt vrijwillig. Dat is slecht nieuws voor Donald Trump: misschien is zijn stokpaardje, de beruchte Trump Wall, helemaal niet meer nodig.


Bronnen
Bron 1 Meer Mexicanen verlaten de VS dan dat er binnenkomen.
Bron 2 Filmpje van een Amerikaanse nieuwszender.
Bron 3 Trump wil anti-immigratiemuur.
Bron 4 Drama’s aan de grens tussen de VS en Mexico.

2015-20_Werkblad_Steeds_minder_Mexicanen_in_de_VS

Actuele lessen

De wereld van logo

Deze actuele les wordt je aangeboden door De wereld van, de aardrijkskunde methode van Malmberg. De les is ook te gebruiken bij andere methodes.

Recente opdrachten

Uit het archief van aardrijkskunde