Een initiatief van Malmberg

Liefs uit Afrika

Wat is er romantischer dan op Valentijnsdag een mooie, rode roos te krijgen? ‘Je weet wel van wie… XXX me!’ Dan begint het fantaseren en wegdromen. Aardig, leuk en goed bedoeld natuurlijk. Maar waar komen die rozen eigenlijk vandaan?

Rozen uit Nederland
Een paar jaar geleden ondervroeg een tv-ploeg klanten bij bloemenkramen waar de beste en mooiste rozen vandaan komen. Meer dan de helft van hen gaf als antwoord: ‘Nederland natuurlijk!’ Dat is een misvatting, want veel rozen komen uit het buitenland. Terwijl de bedrijfsgrootte tussen 2000 en 2015 per rozenkweker in Nederland toenam van 1,22 naar 2,36 hectare, daalde in diezelfde periode het aantal rozenkwekerijen in Nederland van 765 naar 120. Toch nam de verkoop van snijbloemen, zoals rozen, al die jaren toe. De verklaring is dat ze ergens anders worden gekweekt en worden geïmporteerd.

Vestigingsplaatsfactoren
Bedrijven zoeken altijd goed uit waar ze zich het beste kunnen vestigen. Voor bedrijven in de land- en tuinbouwsector (zoals de sierteelt) zijn belangrijke vestigingsplaatsfactoren het klimaat, de grondprijzen, snelle transportmogelijkheden naar het afzetgebied en vakkundig personeel. Tientallen jaren werden in Nederland veel bloemen in kassen gekweekt. Dat kost veel licht, warmte en water. Bovendien zijn de grondprijzen in Nederland sterk gestegen en zijn er veel milieuregels. Daarom hebben nogal wat kwekers besloten hun bedrijf te verplaatsen. Het gevolg is dat in Afrika tegenwoordig tienduizenden mensen in de rozenteelt werken. Kwekerijen vestigen zich vooral in Ethiopië en Kenia. Sommige daarvan hebben Nederlandse eigenaren.

Geen weg over rozen
Grote delen van Afrika bieden veel voordelen voor bedrijven in de sierteelt. Toch is de teelt van snijbloemen in Afrika niet gemakkelijk. Enkele telers die enthousiast begonnen, stopten al na een paar jaar. Anderen houden het langer vol en investeren in gezondheidszorg en onderwijs voor hun arbeiders. Wel komen er soms verhalen openbaar over slechte arbeidsomstandigheden en klachten van bewoners over watertekort en giflozingen. Maar ondanks dat, zijn ook deze week weer duizenden mensen bezig om die ene roos voor die speciale liefde op de juiste tijd op de juiste plaats te krijgen. Maar helemaal zonder doornen is die dus niet.


Bronnen
Bron 1 300 miljoen Valentijnsbloemen
Bron 2 Rozen uit Afrika
Bron 3 Weblog rozenkweker
Bron 4 Problemen in Afrika
Bron 5 Zorg voor Ethiopische arbeiders
Bron 6 Aanvallen op rozenkwekerijen
Bron 7 Allemaal verliezers

2017-02-Werkblad-Liefs-uit-Afrika

Mijn Malmberg

Deze actuele opdracht wordt je aangeboden door Humboldt, de aardrijkskunde methode van Malmberg. De les is ook te gebruiken bij andere methodes.

Recente opdrachten

Je actuele lessen aardrijkskunde op een nieuwe plek

Uit het archief van aardrijkskunde