Een initiatief van Malmberg

Kind van de Krakatau

Het is 22 december 2018: de vulkaan Anak Krakatau barst met veel geweld uit. Grote aswolken zijn van ver te zien, het vliegverkeer moet worden omgeleid en driekwart van de vulkaan is door de uitbarsting weggevaagd. De vulkaan heeft een berucht verleden. In 1883 veroorzaakte een uitbarsting een enorme tsunami, de knal was tot op ruim 1000 kilometer te horen en het klimaat was door de aswolken nog jaren daarna van slag.

Anak Krakatau
Na de uitbarsting van 1883 is op de oude vulkaan, die voor het grootste deel weg was, een nieuwe vulkaan ontstaan: de Anak Krakatau. Dat betekent ‘kind’ van de Krakatau. Pas sinds ongeveer 1918 steekt het topje van de vulkaan weer boven de zeespiegel uit. De Anak Krakatau groeit heel snel. Het is één van de meest actieve vulkanen op aarde en wordt continu in de gaten gehouden door vulkanologen. In 2012 zagen zij al aankomen dat de Anak Krakatau zou gaan uitbarsten. Ook zagen ze dat de oudere lagen van de vulkaan erg instabiel waren en dat, als ze in zee zouden storten, deze oude lagen een tsunami zouden gaan veroorzaken.

En dat gebeurde dus ook. Een groot deel van de vulkaan stortte in zee, met een tsunami als gevolg. Opmerkelijk genoeg zag de bevolking deze tsunami niet op tijd aankomen, terwijl er wel een waarschuwingssysteem is.

Aardverschuiving
Dit heeft alles te maken met het feit dat het waarschuwingssysteem alleen aardbevingen opmerkt. Deze vloedgolf is veroorzaakt door een grote hoeveelheid rots die in zee stortte. Er was dus geen sprake van een aardbeving maar van een aardverschuiving.
De Anak Krakatau is een stuk kleiner geworden, van de vulkaan is nog maar een kwart over. Toch zal de Anak Krakatau blijven groeien, het gebied is erg actief en meerdere vulkanen barsten regelmatig uit.

Dicht bevolkt
Ondanks het gevaar van vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en tsunami’s is het gebied erg dichtbevolkt. Dit komt doordat de bodem erg vruchtbaar is door de vulkanische as en dus erg geschikt voor landbouw. Ook is de bodem rijk aan mineralen en fossiele grondstoffen als goud, aardolie en aardgas.


Bronnen:
Bron 1 Hoe vulkanen ontstaan
Bron 2 Actieve vulkanen

werkblad-ACTUALITEIT-Kind-van-de-Krakatau (Word)

werkblad-ACTUALITEIT-Kind-van-de-Krakatau (PDF)

Mijn Malmberg

Deze actuele opdracht wordt je aangeboden door Humboldt, de aardrijkskunde methode van Malmberg. De les is ook te gebruiken bij andere methodes.

Recente opdrachten

Je actuele lessen aardrijkskunde op een nieuwe plek

Uit het archief van aardrijkskunde