Een initiatief van Malmberg

Factcheck: waarom brandt het bos?

Elk jaar zijn er grote bosbranden in de Verenigde Staten. Maar nooit eerder waren ze zo groot en hevig als in 2020. Een oppervlakte die bijna zo groot is als de helft van Nederland, ging al in vlammen op. Meer dan 30.000 brandweerlieden proberen de branden te bestrijden. Toch kwamen er tientallen mensen om in de vlammenzee en moesten er honderdduizenden mensen geëvacueerd worden. Een deel van de geëvacueerde mensen keerde al weer terug naar hun woonplaats om de schade te herstellen, maar op andere plaatsen nemen de branden nog toe.
(Bron: Joseph Sohm/Shutterstock)

Dode takken
Verreweg de meeste en grootste bosbranden zijn in Californië. Ook in de staten Washington en Oregon zijn grote branden. In deze staten zijn uitgestrekte natuurgebieden met veel bos. Aan het einde van de zomer is de bodem van deze bossen bedekt met dode takken, bladeren en ander dor materiaal van bomen en planten. Dit jaar was de zomer nog droger en heter dan anders. Ook is er veel wind. Een grote brand kan dan snel ontstaan door een weggegooide sigaret, een kampvuur van onvoorzichtige kampeerders of feestvierders, een gebroken stroomkabel, een ongelukje bij een barbecue, een blikseminslag of zelfs brandstichting.

Oorzaken
Er bestaan verschillende ideeën over de oorzaak van de branden: 

  • De democratische regering van Californië zegt dat het vooral aan de klimaatverandering ligt. Daardoor zijn de zomers steeds warmer en droger. Dat deze zomer zo heet en droog was, is volgens de regering dan ook geen toeval. De staat moet zich voorbereiden op meer van deze zomers. 
  • De republikeinse president Trump zegt dat de branden voor een groot deel de schuld zijn van de democratische regering van Californië. Hij zegt dat de bodems van de bossen regelmatig bijgeharkt moeten worden, zodat er minder takken en bladeren liggen. Zijn motto: ‘You gotta clean your floors!’ (je moet de bodem schoonhouden). Volgens hem moeten de staten een voorbeeld nemen aan Finland: daar zijn ook veel bossen en daar zijn nauwelijks grote branden. Trump beweerde in 2018 al dat dit komt omdat de Finnen de takken en bladeren weghalen.
  • Volgens berichten op sociale media, vooral Facebook, zijn de branden aangestoken door leden van actiegroepen. Vooral de linkse groep Antifa en de rechtse groep Proud Boys krijgen de schuld. 

Zoek aan de hand van de opdrachten uit wat de belangrijkste oorzaak is.

Bronnen:
Bron 1 Interactieve kaart met branden in Californië.
Bron 2 NOS-dossier bosbranden in Californië.
Bron 3 Grafiek met verbrand gebied per jaar in de VS van 1980 tot 2020.
Bron 4 Temperatuur in de VS van 1980 tot 2020.
Bron 5 Trouw-artikel: rake Finland great again.
Bron 6 Nepnieuws over bosbranden?
Bron 7 Factcheck door persbureau AFP (of gebruik de vertaling).

werkblad-ACTUALITEIT_factcheck

Mijn Malmberg

Deze actuele opdracht wordt je aangeboden door Humboldt, de aardrijkskunde methode van Malmberg. De les is ook te gebruiken bij andere methodes.

Recente opdrachten

Je actuele lessen aardrijkskunde op een nieuwe plek

Uit het archief van aardrijkskunde