Een initiatief van Malmberg

De uitbarsting van El Fuego

In Guatamala zijn meer dan honderd mensen omgekomen na een uitbarsting van El Fuego. Deze vulkaan heeft het landschap in korte tijd voorgoed veranderd, evenals het leven van veel bewoners in de buurt. Meer dan 200 mensen zijn vermist, duizenden moesten hun huizen uit.

El Fuego
El Fuego is Spaans voor: ‘hij die vuur uitstoot’. Daar kunnen bewoners van de vulkaan en de omliggende dalen over meepraten. Tenminste, zij die het vuur en de andere gevaren hebben overleefd. Altijd leefden ze in afwachting van een uitbarsting. En die kwam, veel sneller dan gedacht.

Een gewone uitbarsting…
De vulkaan El Fuego is een typische vulkaan die in het landschap opvalt door zijn driehoekige vorm. Na enig gerommel kwam de vulkaan vrij plotseling tot een heftige uitbarsting. Met donderend geweld spoot een negen kilometer hoge fontein van gloeiende stenen en as de lucht in. Vanaf een veilige afstand leek het een mooie, grote siervuurwerkshow. Maar dichterbij werden de mensen geconfronteerd met de nare gevolgen van deze show.

… met een bizarre afloop
Veel bewoners van het gebied konden op tijd worden geëvacueerd. Anderen hadden die kans niet of bleven vrijwillig achter. Ze schatten het risico om getroffen te worden, laag in. Te laag, zo bleek al snel. Tientallen achterblijvers stonden de rokende en vuurspuwende berg te filmen toen plotseling vlakbij hen een enorme wolk zichtbaar werd. Hij kwam aangerold door het dal, klom omhoog tegen een bergrichel en overviel hen razendsnel. De filmers werden volledig overrompeld. Uren erna vonden reddingswerkers hen: gestikt en verbrand, bedolven onder de vulkanische as. Sommigen hadden hun mobiel nog vast.


Bronnen
Bron 1 El Fuego tijdens de uitbarsting
Bron 2 Landschap voor en na de uitbarsting
Bron 3 Gevolgen van de uitbarsting
Bron 4 Pyroklastische stroom raast door rivierbedding
Bron 5 Dorpsbewoners overvallen
Bron 6 Alles over vulkanen
Bron 7 Hoe Pompeii werd verwoest

werkblad-ACTUALITEIT-De-uitbarsting-van-El-Fuego-WK23

Actuele lessen

De wereld van logo

Deze actuele les wordt je aangeboden door De wereld van, de aardrijkskunde methode van Malmberg. De les is ook te gebruiken bij andere methodes.

Recente opdrachten

Uit het archief van aardrijkskunde