Een initiatief van Malmberg

Altijd zomervakantie

De zomervakantie is een typisch verschijnsel waar je elk jaar weer naar verlangt. Ook wanneer de zomer nog maar net voorbij is. Blijkbaar levert de zomervakantie altijd een positief gevoel op. Dat is bijzonder, want veel mensen maken tijdens hun lang verwachte trip ook vervelende dingen mee.

Mierenhoop
Wereldwijd valt de zomervakantie van ruim de helft van de aardbewoners min of meer gelijk. In de maanden juni, juli en augustus verandert de wereld in één grote mierenhoop. Honderden miljoenen mensen gaan op vakantie in eigen land of erbuiten. Veel Nederlanders zijn reislustig en zwerven naar alle windrichtingen uit. Anderen kiezen er juist voor om thuis te luieren.

Keuzestress
Vakantiegangers (toeristen) staan altijd voor de vraag: hoe regel ik vervoer, verblijf en vermaak? Sommigen kiezen voor gemak: een all-in reis waarbij alles geregeld is door een reisorganisatie. Anderen gaan juist de uitdaging aan om zo weinig mogelijk te plannen en zelf alles te regelen. Bij de keuze van hun bestemming laten mensen zich beïnvloeden door natuurlijke en culturele omgevingsfactoren. Heeft het gebied een aangenaam klimaat? Kan ik er bijzondere gebouwen bezoeken of gebruiken bijwonen van de bewoners van het gebied? Welke uitgaansgelegenheden zijn er en hoe duur is dat dan?

Actualiteit
Actuele gebeurtenissen hebben invloed op de keuze van bestemmingen. Zo gingen dankzij de Brexit (Groot-Brittannië blijft niet langer lid van de Europese Unie) meer Britten in eigen land op vakantie. Veel mensen meden populaire bestemmingen in Turkije en Griekenland. Vanwege een paar weken regenweer in Nederland boekten veel Nederlanders een last-minute richting de zon. Daarbij kozen ze vaak voor Spanje of Italië.

Resultaat
Vakantie is fijn. Thuis of ver weg, actief of juist ontspannen. Iedereen wil kunnen zeggen dat de vakantie een succes was. Daarom vertellen mensen elkaar vaak vooral de leuke gebeurtenissen. Dat zorgt voor fijne gesprekken over mooie herinneringen. En het voedt het verlangen naar alweer een vakantie. Op naar de zomer van 2017!


Bronnen
Bron 1 Google Maps
Bron 2 Top 10 zomervakantiebestemmingen
Bron 3 Daling vakantiegangers Turkije
Bron 4 Veranderingen in zonbestemmingen

2016-10-Werkblad-Altijd-zomervakantie

Actuele lessen

De wereld van logo

Deze actuele les wordt je aangeboden door De wereld van, de aardrijkskunde methode van Malmberg. De les is ook te gebruiken bij andere methodes.

Recente opdrachten

Uit het archief van aardrijkskunde