Home » Over de grens: een Afrikaanse internationale school in Ouagadougou

Over de grens: een Afrikaanse internationale school in Ouagadougou

Onderwijs heeft wereldwijd hetzelfde doel, maar wordt op zoveel manieren uitgevoerd. In de rubriek ‘Over de grens’ kijken we naar ervaringen in verschillende landen. Deze keer nemen we een kijkje in Burkina Faso, waar Mien de Graeve een internationale school oprichtte.

Mien De Graeve verhuisde in september 2012 naar Burkina Faso. Begin 2018 ging ze aan de slag voor de pan-Afrikaanse groep Enko Education. Voor die organisatie richtte ze hun eerste internationale school op in Burkina Faso.

Burkina Faso is een volledig door andere landen omringd land in West-Afrika. Net als een aantal van zijn buurlanden, behoort het tot de minst ontwikkelde landen van de wereld. Dat betekent niet dat het leven er alleen maar kommer en kwel is. Burkina Faso is een prachtig voorbeeld van etnische en religieuze verdraagzaamheid. Het is een land vol culturele rijkdom. De Burkinabè zijn trots en zelfbewust en in oktober 2014 verbaasden ze de wereld toen ze als één man de straat op trokken en dictator Blaise Compaore tot opstappen dwongen.

Onderwijs is niet vanzelfsprekend

Tegelijkertijd worstelt het land met de groeipijnen van een jonge democratie geleid door politieke oude knarren: met onopgeloste kwesties uit zijn verleden en met een beangstigende toename van terroristische aanslagen. Die aanslagen, die meestal tegen de ordediensten en de andere symbolen van de overheid zijn gericht, hebben van het noorden en het oosten van het land no-go-zones gemaakt. Dit is catastrofaal voor het leven daar – en dus ook voor het onderwijs. Heel wat scholen, die het in die armste gebieden al met weinig middelen moesten stellen, zijn het afgelopen anderhalf jaar gesloten.

Leerplicht

In principe zijn kinderen in Burkina Faso van zes tot zestien jaar leerplichtig. Bovendien voorziet de wet in gratis onderwijs, maar in werkelijkheid is noch het een, noch het ander ook waar. Het aantal kinderen dat ingeschreven is bij de lagere school stijgt weliswaar elk jaar, maar komt niet overeen met het aantal kinderen dat het hele schooljaar ook afmaakt. Dat aantal daalt alleen maar als je kijkt naar het middelbaar onderwijs. Leerkrachten moeten het vaak zonder didactisch materiaal stellen en staan in hun eentje voor klassen van zes tot honderd leerlingen.

In die context lijkt het opzetten van een internationale school een vreemde keuze. Nochtans is dat net wat het pan-Afrikaanse netwerk Enko Education doet: hoogkwalitatief internationaal onderwijs aanbieden voor een toegankelijke prijs. De groep werkt daarvoor samen met de International Baccalaureate Organisation, een organisatie die na de tweede wereldoorlog werd opgericht om door middel van onderwijs bij te dragen aan de vrede in de wereld.

Met een gerust hart

Enko Education had al tien scholen in vijf andere Afrikaanse landen, voordat Mien haar schouders zette onder de lancering van de middelbare school in Burkina Faso. Begin maart 2018 was Enko nog een nobele onbekende in Ouagadougou. Er was ook helemaal niets: geen gebouw, geen juridische structuur, geen bankrekening. Zes en een halve maand later, op 17 september, ging Enko Ouaga International School open: met 35 leerlingen, verspreid over vier klassen. Met acht toegewijde, jonge en zeer enthousiaste leerkrachten en een directeur uit duizenden. In een fris groen-en-wit geschilderd gebouw inclusief laboratorium, computerklas en bibliotheek.

De leerlingen zijn allemaal Afrikaans, en dat geldt ook voor de directeur en – op eentje na –de leerkrachten. De Graeve werkte zes en een halve maand keihard, vaak dag en nacht, aan de opstart van het project. Half oktober trok ze de deuren van de school achter zich dicht. Trots, blij en met een gerust hart.

Een betere toekomst

In een land waar de overheid er niet in slaagt de meest fundamentele behoeften van zijn bevolking te beantwoorden, is het initiatief van de private sector een zegen. Dat geldt voor de gezondheidszorg, maar ook voor het onderwijs. Het land telt een groot aantal privéscholen: sommigen hebben niet eens een vergunning, anderen bieden een behoorlijke onderwijskwaliteit voor een bijzonder lage prijs.

Enko Education kan die extreme toegankelijkheid (nog) niet bieden, maar werkt vastberaden aan een groeiende klasse van jonge Afrikaanse pioniers. Het International Baccalaureate opent voor hen de deuren van prestigieuze universiteiten overal ter wereld. Enko Education staat garant voor studiebeurzen en een nauwgezette begeleiding. Hun kritische geest, hun autonomie, hun talenkennis en hun international mindedness maken van deze studenten mondige deelnemers aan de mondiale dialoog en de toekomstige leiders van het continent.

Heb jij ervaringen in het buitenland? We zijn erg benieuwd! Deel ze met ons via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een van de bekendste stoepplantjes: de paardenbloem

Natuur dichtbij: stoepplantjes

Geen natuur in de stad?! Kijk eens naar beneden of naar een muur en ontdek de allerlei prachtige stoepplantjes.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.