Home » Een computergame van je eigen omgeving

Een computergame van je eigen omgeving

De laatste tijd zijn real life games in opkomst. Dit zijn games waarbij je met je telefoon of ander mobiel apparaat met GPS een game speelt in de buitenwereld. Met behulp van de GPS weet je waar iemand zich bevindt en zo kun je de virtuele en echte wereld bij elkaar brengen. Dit soort games zijn ook geschikt voor educatieve toepassingen. Zo zijn er games over het veenlandschap, een middeleeuwse stad en zelfs over wiskunde. Vanaf deze week kunnen docenten en leerlingen kennis maken met deze manier van leren door mee te doen aan de Mobile Game Quest, een wedstrijd waarmee teams van scholieren strijden om de de beste real life game.

Teams van twee tot vier scholieren kunnen meedoen door zelf een game te maken met het programma Games Atelier. Voordat je aan de slag gaat, bedenk je eerst een concept en een verhaal. Daarna bepaal je de de spelregels en plaats je media en opdrachten op een digitale kaart. Andere teams kunnen het spel nu in hun eigen omgeving spelen. Ze navigeren met een mobiele telefoon door de omgeving en zoeken de opdrachten en spelaanwijzingen. Ze maken daarbij zelf video en geluidsopnames die ze weer terugsturen naar de webomgeving. Het spelverloop is na afloop online zichtbaar zodat leerlingen hun ervaringen kunnen uitwisselen en met de docent kunnen reflecteren.

Waag Society, de organisator van de wedstrijd, heeft ook een leuk boekje geschreven over dit onderwerp (download hier de pdf). Zij geven hierin aan dat de spelprincipes die in de games worden toegepast leerlingen kunnen motiveren en de beleving van de leerinhoud laten toenemen. Uit onderzoek blijkt ook dat real life games uitdagend zijn en de fantasie en nieuwsgierigheid stimuleren. Het spelen in groepjes heeft bovendien een positief effect op de sociale vaardigheden van leerlingen. Tot slot kan het bijdragen aan het verkrijgen van inzicht in processen die moeilijk te doorgronden zijn.

Een voorbeeld van dit laatste  werd aangehaald op de mediatechnologie & onderwijs-conferentie Picnic over een spel over vervuilde grond. De spelers moesten in het spel beslissen wat er moest gebeuren met het stuk vervuilde grond. Gamers achter de computer kozen meestal voor afgraven en de grond afvoeren. Gamers die op de plaats zelf waren zagen vrij snel in dat een groot gat in de grond het hele park zou verpesten. Ze kozen daarom voor de optie om bomen te planten om zo de vervuiling af te voeren. Het duurt dan langer om de vervuiling af te voeren, maar het is uiteindelijk beter voor de omgeving.

Iedereen die dit zelf eens wil proberen, kan zich voor de landelijke Mobile Game Quest inschrijven op de site, of de flyer voor docenten downloaden. Voor docenten zijn er ook speciale workshops en informatiedagen. Ter inspiratie hieronder nog een paar leuke voorbeelden van real life gaming.

 

Buiten gamen met Locomatrix.

 

Samen gamen in de bioscoop.

 

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.