Home » Leraren en nieuwe media

Leraren en nieuwe media

We hebben het op onderwijsvanmorgen.nl veel over de laatste technologische ontwikkelingen en het toenemende gebruik hiervan.

Eerder deze week bespraken we een aantal uitkomsten van het afgelopen week gepubliceerde jongerenonderzoek door Qrius. Uit dit onderzoek bleek dat jongeren nieuwe technologieën minder snel oppikken dan je misschien zou vermoeden. Hoe zit dat eigenlijk met de leraren? Waar halen leraren zelf hun informatie vandaan en gebruiken we eigenlijk digitale en sociale media om met elkaar te discussiëren en kennis uit te wisselen?

 

Naast Onderwijsvanmorgen.nl bestaan er natuurlijk nog een paar sites over onderwijs; sites als leraar24.nl en oudgedienden als Kennisnet en Beter Onderwijs Nederland. Laatstgenoemde richt zich overigens niet per se op de laatste ontwikkelingen, maar biedt interessante content en heeft een grote schare actieve gebruikers. De site onderwijsnieuwsdienst geeft een mooi overzicht van al het laatste nieuws. Verder is er een relatief groot aanbod van interessante blogs: ICTnieuws Weblog, Computers in de Klas, Wilfred Rubens en het ICT & onderwijs blog gericht op leraren. Veel van de blogs zijn actueel en goed geschreven. Niet alle blogs lopen over van de interactie maar de meeste zijn levendig genoeg om regelmatig even te bezoeken. Relatief veel leraren en onderwijsgeïnteresseerden lijken gebruik te maken van Twitter.

Hoe zit het met de andere sociale netwerken? Via Twitter kwamen we onlangs in contact met Onderwijs Ning. In onze ogen een leuk initiatief dat, echter, nog nauwelijks actieve deelnemers kent. Kennen we nog meer initiatieven? Hoe zit dat op LinkedIn.com, het zakelijke netwerk voor professionals? Er is een enorm aantal groepen over onderwijs. De meest interessante groepen vinden wij zelf Onderwijs 2.0 en VO Netwerk.  Daarnaast is er op LinkedIn een enorme hoeveelheid internationale groepen zoals The eLearning Guild en het (E)Learning Network.

Nederlands grootste sociale netwerk, Hyves, kent slechts een beperkt aantal groepen voor onderwijs. Uiteraard zijn de scholen zelf hier wel goed vertegenwoordigd; in omvang is het Emmauscollege uit Rotterdam het meest indrukwekkend met bijna 3.100 leden. Facebook is een sociaal netwerk dat haar oorsprong heeft in het onderwijs en de afgelopen maanden snel groeit in Nederland. Het aantal Nederlandse onderwijsgroepen op Facebook is echter nog klein en nauwelijks actief. Internationaal is er wel een aantal groepen waarin men druk discussieert en informatie deelt; kijk bijvoorbeeld eens naar de groep e-learning professionals.

Hoe staan de andere sociale netwerken er voor? Op Slideshare, ’s werelds grootste platform voor het delen van (powerpoint) presentaties kan ik nog maar weinig Nederlandse, onderwijsgerelateerde groepen vinden. Wel heeft Wilfred Ruebens een mooie verzameling aangelegd en ook Hans Mestrum (de eerste leraar die via Twitter een nieuwe baan kreeg, heeft een aardig archief van onderwijs gerelateerde presentaties. Verder kom je op Slideshare hier en daar een interessante presentatie tegen over het onderwijs en haar toekomst.

Internationaal loont het de moeite om eens een kijkje te nemen bij de groep Web 2.0 Tools For Effective Teaching. Fotosite Flickr is misschien niet de meest nuttige toepassing voor het onderwijs (suggesties om Flickr op een constructieve wijze te gebruiken in het onderwijs zijn natuurlijk erg welkom!). Op YouTube komen we ook (nog) geen echte grote communities tegen. Wel iets interessants voor het basisonderwijs. Zelf plaatsen we interessante video’s van Onderwijsvanmorgen.nl. Youtube.com/edu richt zich op universiteitscontent maar toont vooralsnog alleen content die is gepaatst door de RuG.

Samengevat lijkt het erop dat we vooral gebruik maken van de verschillende informatieve websites en blogs. Echt onderling verbonden via tools als YouTube, Facebook of Slideshare zijn we (nog) niet.

Welke tools gebruikt U zelf?

Kent U communities op deze of andere social sites waarop kennisdeling niet van de lucht is? Laat het ons weten!

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.