Home Artikelen

Leesdossier zorgt voor te hoge werkdruk

motivatie | leerstijlen en vakdidactiek | trends | Talen & Kunstvakken | dinsdag 9 april 2013, 09:13
images

Zo ergens in de lente - maar ook op andere momenten in het jaar - zie je docenten Nederlands met koffers en trolleys van en naar de school gaan. Een tussentijds vakantietrip? Nee, niets is minder waar. Extra vakantiedagen als Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en Koningsdag glippen juist door hun handen. De vrije dagen worden benut voor het nakijken van stapels lees-  en schrijfdossiers.

 

Werkdruk

Op veel scholen is het correctiewerk rondom deze dossiers de aanleiding om de werkdruk van de docent Nederlands te bespreken. En het gesprek blijft niet alleen binnen de muren van het schoolgebouw: ‘Hoe houden jullie het nakijkwerk rond de leesdossiers beheersbaar?’ Een van de docenten Nederlands stelde deze vraag recentelijk aan een groep collega’s. De antwoorden zijn enorm gevarieerd, de tips legio. Een bloemlezing:

 • Niet!  Het doornemen van de dossiers is bijna een onmogelijke klus.
 • Wij beoordelen één opdracht uitgebreid en laten leerlingen met andere opdrachten bonuspunten verdienen.
 • Wij werken met een feedback-carrousel: leerlingen beoordelen elkaars werk en geven feedback. Het bespreken van de verschillende bevindingen doen we dan klassikaal.
 • Goede vraag! Mijn oplossing: niet al te intensief nakijken.
 • Afvinken! We zetten een kruisje als het boekverslag is ingeleverd.
 • Docent beoordeelt op een willekeurig moment één van de ingeleverde opdrachten: leerlingen weten niet wanneer en ze weten niet welke opdracht wordt beoordeeld.
 • De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de leerlingen: alleen als ze het dossier hebben ingeleverd (en het voldoet aan de inhoudelijke eisen) hebben ze toegang tot 5 havo en 6 vwo.
 • Het is niet beheersbaar! Daarom hebben wij het afgeschaft.
 • Het dossier is een verzamelmap van allerlei opdrachten die ik al eens eerder heb gezien. Ik kijk alleen de laatste grote opdracht na.
 • Ons leesdossier in de bovenbouw is beperkt: per gelezen werk slechts 2 A4’tjes plus een geanalyseerde recensie.
 • We kiezen sinds kort opdrachten die minder correctiewerk behelzen, zoals een literaire mindmap.
 • We laten leerlingen opdrachten met z’n tweeën maken.
 • Ik neem dossiers door, terwijl leerlingen zelf aan het werk zijn met een andere opdracht.

Bij gebrek aan beter

Op diverse scholen discussiëren docenten regelmatig over de vorm en het nut van de leesdossiers. Docenten speuren als rechercheurs het internet af om ‘geleend’ werk te traceren, terwijl ze liever de verantwoordelijkheid bij de leerlingen leggen en vooral met hen in gesprek willen gaan over gelezen werk. Nieuwe vormen en opdrachten zien het licht, terwijl op 75% van de scholen docenten en leerlingen nog werken met het  leesdossier; soms bij gebrek aan betere oplossingen.

Mogelijk bieden de ideeën en gehanteerde strategieën van uw collega’s inspiratie voor uw eigen aanpak. Doe er uw voordeel mee! En als u uw collega’s wilt aanvullen. Graag! Dat kan via onderstaand reactieformulier. Hoe vaker u dit soort oplossingen met elkaar deelt, hoe meer u ideeën vindt om efficiënter te werken. Veel ‘correctievrije’ dagen toegewenst. Tijd om een boek te lezen!

De redactie (stuur een e-mail) Stuur dit artikel door | 7659 keer gelezen

img img img img

Geef uw reactie REACTIES (3 totaal) Alle reacties...

Sandra Oosterveen - Wij proberen op school de vaardigheden te combineren. Een opdracht bij een boek is meteen een schrijfopdracht, bijvoorbeeld een recensie of beoordeling schrijven. Pitchen om een boek te kunnen verfilmen is ook een leuke opdracht. De lln houden een pitch van maximaal 2 minuten waarbij medeleerlingen investeerders zijn die geld geven voor het verfilmen van het boek. In combinatie met andere vakken (b.v. KC) kan een creatieve opdracht bij een boek worden gemaakt. Ook laten we lln in de klas lezen en praten over de boeken volgens de methode Chambers.

Frans Droog - Mogelijk is een oplossing te vinden door gebruik te maken van een digitaal feedback systeem waarbij leerlingen elkaar's werk geanonimiseerd beoordelen: www.pearsoned.ca/highered/peerscholar/ Dit wetenschappelijk onderbouwde systeem neemt een docent veel werk uit handen en versterkt tegelijkertijd het kritische denken van leerlingen. Het systeem wordt momenteel in Europa geïntroduceerd door Bob Hofman: www.linkedin.com/in/bobhofman / twitter.com/BobHofman

Corine - Is dit een idee? Laat leerlingen het leesdossier inleveren en een mondelinge presentatie geven. Op de dag van de presentatie hoort de leerling over welk boek het gaat. De presentatie duurt een kwartier. Er kunnen 4 leerlingen in een lesuur (van 70 of 75 minuten) presenteren. De presentatie bepaalt de helft van het cijfer (maximaal 5 punten). Het dossier wordt digitaal ingeleverd en automatisch gescreend op plagiaat. Bij plagiaat wordt een 0 gegeven. Zonder plagiaat kan een leerling maximaal 5 punten krijgen. Dossier op schrijfvaardigheid online nakijken met Joyrite technologie (geautomatiseerde nakijkservice, binnenkort beschikbaar) en globaal doorlezen.

REAGEER

img
img

Widget Title

LAATSTE 3 REACTIES

Petra Hakvoort - Ook wij, scholen voor blinde en slechtziende leerlingen, zijn op zoek naar geschikt lesmateriaal... 
Lees verder  arrow

Jan - Kijk ook eens oop http://www.denkgewoonten.nl/ 
Lees verder  arrow

Joyce - Concreet lesmateriaal m.b.t. de ontwikkeling van 21e eeuwse vaardigheden zijn wat mij betreft zeer welkom!... 
Lees verder  arrow

Widget Title

MEEST GELEZEN ARTIKELEN
Kennisnet en SLO presenteren nieuw model 21e eeuwse vaardigheden
Kennisnet en SLO presenteerden deze week het vernieuwde model voor 21e eeuwse vaardigheden. Het betr
Lees verder arrow
5 technologietrends die van invloed zijn op het onderwijs in 2016
Onderwijs en technologie zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar sommige technologie
Lees verder arrow
RSA: How to help every child fulfil their potential?
Waarom zeggen veel leerlingen zich te vervelen op school? En waarom stoppen ze met proberen als iets
Lees verder arrow

Widget Title

STEM MEE Bekijk resultaat img
Is het idee van een diploma op maat een goed plan? Wat vindt u?
Ja, dat is een goed plan
Nee, geen goed plan
Is het idee van een diploma op maat een goed plan? Wat vindt u?
Ja, dat is een goed plan
 
69%
Nee, geen goed plan
 
31%

Widget Title

VIDEO VAN DE WEEK

Kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar worden geconfronteerd met mediadragers uit de jaren '70 '80 en '90. Dit levert verrassende reacties op! Een ding is zeker, technologieën gaan snel, maar zelfs voor 'Digital Natives' lijkt het eeuwen geleden.