Home Artikelen

De Rekentoetstrainer

motivatie | leerstijlen en vakdidactiek | differentiatie | ICT/nieuwe media in de klas | donderdag 11 april 2013, 13:54
Rekentoetstrainer mannetje

Om de rekenvaardigheden van leerlingen te verbeteren, krijgen ze in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs vanaf volgend schooljaar een verplichte rekentoets. Om leerlingen hierbij te ondersteunen heeft Uitgeverij Malmberg de app Rekentoetstrainer ontwikkeld: hiermee kunnen leerlingen zich goed voorbereiden op de rekentoets.

Vrijstelling
Dit schooljaar kunnen leerlingen die in het voorexamen jaar zitten een vrijstelling krijgen als ze de pilotversie met goed gevolg maken: de toets is afgelopen maart al afgenomen, maar eind mei/begin juni vind de herkansingsperiode plaats.


Toetsen en trainen
Met de Rekentoetstrainer oefenen leerlingen waar en wanneer ze maar willen voor de rekentoets. U kunt ze klassikaal aan het werk zetten maar ook thuis kunnen ze in alle rust oefenen. De toetsen in de toetsmodus zien er hetzelfde uit als bij het officiële examen: leerlingen gaan hier lineair door de examenvragen heen. Aan het eind zien ze de score en het cijfer dat ze behaald hebben. Zo raken ze snel vertrouwd met deze manier van toetsen.

In de trainmodus kunnen leerlingen eenvoudig door de vragen navigeren en krijgen ze per vraag een uitwerking van het antwoord. In het score-overzicht kunnen ze de goede en fouten antwoorden bekijken. Door gebruik te maken van deze app, raken leerlingen snel vertrouwd met deze manier van toetsen en trainen ze met de uitwerkingen verschillende oplossingsstrategieën.

Beschikbaar
Momenteel zijn de volgende niveaus beschikbaar:

  • Rekentoets 2F vmbo
  • Rekentoets 3F havo/vwo
  • Rekenexamen (COE) 3F 2011 (voor het mbo)

Meer toetsen volgen na vrijgave van CITO.

Op de cijferlijst
Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs geldt dat er vanaf schooljaar 2013-2014 een cijfer voor rekenen op de cijferlijst van het eindexamen komt te staan. Pas over twee jaar telt het cijfer ook daadwerkelijk mee voor het slagen of zakken van de leerling. Daarvoor is het enkel een indicatie van het niveau van de leerling.

Ook het mbo moet eraan geloven: daar wordt het Centraal Ontwikkeld Examen (COE) vanaf schooljaar 2015-2016 ingevoerd. Tot die tijd wordt het examen wel afgenomen, maar telt het niet voor de eindcijferlijst en voor het al dan niet slagen van de scholier.

De Rekentoetstrainer is een app voor de iPad en is verkrijgbaar in de App Store.

Wat vindt u van de Rekentoetstrainer? En zijn uw leerlingen er al mee aan de slag?

Renée Conradi (stuur een e-mail) Stuur dit artikel door | 9037 keer gelezen

img img img img

Geef uw reactie REACTIES (7 totaal) Alle reacties...

X - Vanaf 1 oktober ook op Android

yvonne ten broeke - Ook mijn zoon heeft een android tablet, wordt aangeraden om de app te instaleren, helaas alleen voor i-pad. Hij heeft dyscalculie en heeft het al heel moeilijk met de rekentoetsen, dus ik hoop dat de app er snel komt voor de android variatie!!

Obelips - Hallo Nico, het antwoord is inderdaad 14. Er zijn echter veel leerlingen die nog steeds op de basisschool het antwoord 20 krijgen te horen. Dus waar ligt nu het probleem? Over de app's wil ik me ook graag aansluiten bij Dylan en Harrie. Bij ons (De Nieuwste School) werken alle leerlingen op digitale apparaten en merken steeds vaker, dat software niet bruikbaar is op alle platvormen. Dan wordt het voor ons direct onbruikbaar, jammer van de gedane moeite van de ontwerpers.

Nico Bakker - Als ik op het belasting kantoor vraag hoeveel is 2+3x4 krijg ik 20 als antwoord. Als ik dan zeg dat ze terug moeten naar de schoolbanken krijgen we een schimmige sfeer. Ik ben daar voor een hoorzitting over de taalkundige samenstelling van een vraag in het belasting formulier. De belasting medewerker heeft altijd gelijk. Deze stellingname kost mij nu 700 Euro. Volgens mij is het antwoord 14 Tel 0342 490767

Dylan - Wij werken in de les ook veel tablets. De helft van de leerlingen heeft echter een android tablet. Helaas kan ik van deze app dus geen gebruik maken, omdat dat niet eerlijk zou zijn voor de leerlingen die hier geen toegang tot hebben. Mogelijk kan er ook een browser versie komen, zodat de app zelfs toegankelijk is voor leerlingen zonder tablet. Het is jammer dat deze app nu een elite product is.

Janneke Gielisse - @Harrie, dank voor je reactie. Ik heb de app mede ontwikkeld en binnen het traject hebben we keuzes gemaakt in wat we eerst gingen doen. De rekentoetstrainer is daarom op dit moment alleen beschikbaar voor iPad. In updates van de app bekijken we zeker mogelijkheden voor andere platforms. Hoop dat dit helpt.

Harrie ter Reegen - Jammer, weer alleen maar een app voor de ipad.Waarom nou niet ook voor andere tablets. Feit is dat de android tablets goedkoper zijn en voor leerlingen en of ouders makkelijker aan te schaffen zijn. Het lijkt wel alsof tablet synoniem is voor Ipad, hopelijk verandert dat snel.

REAGEER

img
Rekentoetstrainer Groot Rechts GOED

Widget Title

LAATSTE 3 REACTIES

Jan - Kijk ook eens oop http://www.denkgewoonten.nl/ 
Lees verder  arrow

Joyce - Concreet lesmateriaal m.b.t. de ontwikkeling van 21e eeuwse vaardigheden zijn wat mij betreft zeer welkom!... 
Lees verder  arrow

Elke Meulendijks - Het spelelement in methodieken? Zie ze nergens... 
Lees verder  arrow

Widget Title

MEEST GELEZEN ARTIKELEN
OVM selecteert: 5 krachtige lesafsluiters
Nog eens de belangrijkste informatie benadrukken, controleren of leerlingen alles hebben begrepen, d
Lees verder arrow
Flipping the classroom: 6 voor- en nadelen
De Flipping the Classroom-hype is inmiddels al een tijdje overgewaaid. Dat het meer is dan een modeg
Lees verder arrow
RSA: How to help every child fulfil their potential?
Waarom zeggen veel leerlingen zich te vervelen op school? En waarom stoppen ze met proberen als iets
Lees verder arrow

Widget Title

STEM MEE Bekijk resultaat img
Is het idee van een diploma op maat een goed plan? Wat vindt u?
Ja, dat is een goed plan
Nee, geen goed plan
Is het idee van een diploma op maat een goed plan? Wat vindt u?
Ja, dat is een goed plan
 
70%
Nee, geen goed plan
 
30%

Widget Title

VIDEO VAN DE WEEK

Kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar worden geconfronteerd met mediadragers uit de jaren '70 '80 en '90. Dit levert verrassende reacties op! Een ding is zeker, technologieën gaan snel, maar zelfs voor 'Digital Natives' lijkt het eeuwen geleden.