Home » 3 tips voor interactieve kaarten

3 tips voor interactieve kaarten

In de meeste aardrijkskundelokalen hangen nog wel van die grote landkaarten. Soms heel mooi, soms enigszins verouderd, maar altijd interessant en goed bruikbaar om leerlingen te laten zien hoe onze wereld eruit zag en ziet. Ook hier staat de technologie echter niet stil. Vandaag willen we u daarom drie mooie voorbeelden geven van interactieve kaarten die bruikbaar zijn in de klas. Wat is uw favoriet en welke andere sites of programma’s mogen eigenlijk niet in ons lijstje ontbreken?

Maps of the World

Op deze site van het Field Museum in Chicago is de geschiedenis van de wereld en het maken van kaarten duidelijk in beeld gebracht. Er zijn bijzondere kaarten te zien zoals een oude kaart van Amsterdam, een kaart opgebouwd uit stokjes en de oudst bekende kaart, een Babylonisch kleitablet van 1300 voor Christus. Ook is het interessant om de wereldkaarten van 1569 tot nu met elkaar te vergelijken en te zien hoe ons beeld van de wereld is veranderd.

Maps of War

Misschien een beetje Amerikaans, maar toch zeker interessant. Op de site Maps of War worden de bewegingen van grenzen, volkeren en religies duidelijk weergegeven. Met behulp van een duidelijke tijdlijn en verschuivende kleuren op landkaarten wordt bijvoorbeeld de ontwikkeling van religies of van het Midden-Oosten weergegeven. Iets meer uitleg zou wellicht op zijn plaats zijn, maar misschien is dat ook wel een leerzame taak voor de leerlingen.

Google Earth

Dit bekende programma mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Met Google Earth kunnen leerlingen op een uitzonderlijke manier de hele wereld bestuderen. Bovendien is het mogelijk om (samen met de leerlingen) projecten te bouwen door foto’s, teksten en zelf ontworpen gebouwen toe te voegen aan belangrijke plekken. Een interessant lesidee is bijvoorbeeld het laten plaatsen van historische foto’s op de bijbehorende plekken in Google Earth. Ook kunnen vulkanen en aardbevingen of de gevolgen van de opwarming van de aarde worden bekeken.

(Om de bestanden voor de lessen te bekijken moet Google Earth worden geïnstalleerd, meer uitleg en lesideeën zijn te vinden bij Google zelf of op de site Google Earth Lessons)

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.