Onderwijs YouTube Kids: een gefilterde versie van YouTube

YouTube Kids: een gefilterde versie van YouTube
Y

YouTube is niet meer weg te denken uit onze levens. Op heel wat vlakken – zowel privé als in het onderwijs – is het videoplatform een welkome aanvulling. Voor de kleinsten onder ons is er nu YouTube Kids: een kindvriendelijke versie van de YouTube-app.

YouTube kids werkt in grote lijnen precies hetzelfde als de reguliere app van YouTube. Het verschil zit ‘m in de uitstraling, de functionaliteiten en de inhoud. De app is vrolijk en kleurrijk en kleine gebruikers beschikken over een stuk minder opties waardoor het makkelijker navigeren is. Daarnaast wordt de inhoud gefilterd, wat betekent dat alle content die je via de app kunt vinden geschikt wordt bevonden voor kinderen onder de twaalf jaar.

Meer online veiligheid

Veel ouders en leerkrachten hebben behoefte aan meer online veiligheid voor hun kinderen en leerlingen. Met deze app heb je meer controle over wat kinderen wel en niet krijgen te zien. In de reguliere app bekijken ze bijvoorbeeld vaak de aanbevolen video’s, waardoor soms ook de voor kinderen minder geschikte video’s automatisch worden afgespeeld. De app is geschikt voor kinderen tot en met 12 jaar.

Daarnaast is de app door volwassenen volledig te customizen. Je kunt bijvoorbeeld YouTube-kanalen selecteren die ze mogen zien en daarmee alle andere content uitsluiten. Ook kun je bepaalde kanalen blokkeren. Daarnaast kun je instellen hoe lang kinderen mogen kijken en kun je zien welke video’s ze hebben bekeken.

In de kinderschoenen

De app bestaat al sinds 2015, maar lijkt nog enigszins in de kinderschoenen te staan. De zoekfunctie zou nog niet naar behoren werken – video’s van Enzo Knol zijn bijvoorbeeld niet te vinden – en er komen soms video’s voorbij die niet geschikt zijn voor kleine kijkertjes. Al neemt dat niet weg dat YouTube Kids veel geschikter voor hen is dan de reguliere app.

Downloaden

De app is gratis te downloaden voor Android en iOS.

Maken jouw leerlingen al gebruik van YouTube Kids? Welke functionaliteiten gebruik je het vaakst? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

Bewegend leren: in de klas en online

Nu het onderwijs grotendeels thuis plaatsvindt, is het misschien wel belangrijker dan ooit om zo actief mogelijk te leren.