Home » Worden jongeren socialer van games?

Worden jongeren socialer van games?

De meningen over games zijn verdeeld. Flink veel ouders, onderzoekers en docenten zijn beducht voor de negatieve aspecten van gamen. Toch zijn er ook voldoende positieve effecten te noemen, zoals verbetering van de oog-hand coördinatie, ruimtelijk inzicht en taalvaardigheden. Volgens diverse onderzoeken is gamen ook positief voor de sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Spelers komen bij online gamen in contact met verschillende culturen en sluiten én onderhouden daarbij gemakkelijker vriendschappen. Via internet wordt de hele online wereld je speelkameraad. Klinkt positief, maar kunnen we hier iets mee in het onderwijs?

De website www.gamenisgoed.nl noemt een aantal positieve aspecten van gamen voor de sociale ontwikkeling van kinderen. Omdat veel online games interactief zijn, zijn ze uitermate geschikt voor educatieve doeleinden bij sociale vraagstukken. Dit gegeven biedt volgens de website nieuwe mogelijkheden voor het omgaan met dynamische groepsprocessen, zoals sociale in- en uitsluiting. Het draagt hiermee bij aan sociale vorming en en biedt een uitstekende testomgeving voor het uitspelen van sociale relaties. De Amerikaanse game-onderzoekers Jane McGonigal, Ian Bogost en Mia Consalvo noemen de volgende drie voordelen van online gaming op sociaal gebied: het zou spelers socialer maken (door te chatten, anderen te helpen en vrienden te maken), de ontwikkeling van relaties stimuleren (met jezelf, dankzij een beter zelfbeeld, mede door het helpen van anderen en geholpen te worden) en teamwork bevorderen (door samenwerking, in groepen, op basis van groepsprestaties). In hun presentatie komen deze resultaten aan de orde. De presentatie noemt meer interessante aspecten van gamen. Bijvoorbeeld of gamen helpt bij het leren bespelen van een instrument (denk maar aan het enorm populaire Guitar Hero).

Ondanks deze positieve geluiden, worden vooral de negatieve aspecten van gamen overbelicht. Dat is jammer, vindt Frederike Lems, oprichter van Kind of Media, bureau voor mediapedagogiek. “Tsja, bad news is good news en good news is no news”. Frederike Lems betreurt het dat games maar geen weg vinden naar de scholen. “Ik denk dat dat komt omdat de educatieve sector te weinig geld tot zijn beschikking heeft om de aantrekkelijke eigenschappen van een goede game te laten ontwikkelen. Van begin af aan heb ik geloofd in de meerwaarde van de combinatie interactieve media en leren. Met name voor kinderen die leren minder leuk vinden en het hen daarom minder gemakkelijk afgaat”. Dit zet aan tot het nadenken over de eigenschappen waar een goede educatieve game aan zou moeten voldoen. Hierover horen we graag uw mening.

Op deze site zullen regelmatig onderwerpen als de effecten van gaming, games en nieuwe sociale netwerken en het educatieve aspect van gamen aan de orde komen. Uiteraard bent u van harte welkom om eigen onderwerpen, ideeën, meningen of reacties op dit onderwerp in te brengen.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.