Thema social media in het onderwijs Wikipedia-jeugd: zegen of vloek?

Wikipedia-jeugd: zegen of vloek?
W

We hebben al eerder geschreven over het onvermogen van veel studenten om een fatsoenlijke zin te kunnen schrijven. De Google-generatie worden ze genoemd: studenten die alles kunnen opzoeken op internet, maar niet meer over voldoende basisvaardigheden beschikken. Nu is het de beurt aan de ‘Wikipedia-jeugd’.

Uit een Canadees onderzoek onder tweeduizend professoren blijkt dat de huidige jeugd niet klaar is voor een universitaire studie. De jongeren gedragen zich onvolwassen, verwachten zonder moeite te hoeven doen wel een diploma te krijgen en vertrouwen blindelings op de informatie die internet-encyclopedie Wikipedia ze voorscholtelt.

Een meerderheid van de professoren ziet een achteruitgang ten opzichte van de houding die eerstejaarsstudenten drie jaar geleden lieten zien. Professor Brian Brown, voorzitter van de confederatie van universiteiten in de provincie Ontario, merkt dat studenten geen gedegen onderzoek meer doen. “Ze zien iets op internet en nemen het over”, zegt hij.

De professoren zien desondanks ook pluspunten. Zo weet de huidige jeugd veel meer informatie te vinden en onderbouwt ze haar meningen beter met feiten.

In dit kader overigens ook leuk om te lezen: een artikel van Wilfred Rubens over drie aspecten die het leren via wiki’s wel succesvol kunnen maken.

1 REACTIE

  1. Het is wel erg makkelijk om de “schuld” te leggen bij leerlingen en studenten. De werkelijk fout die wordt gemaakt is dat docenten hun leerlingen niet de vaardigheden, kennis en houdingen aanleren die ze nodig hebben. Dit gaat al mis op de middelbare school, waarbij de docent nergens te bekennen is gedurende het proces naar een werkstuk. Op het moment als de docent er achter komt dat de leerling de boel bij elkaar heeft “gecopy-paste” is het al te laat. De leerling krijg vaak de schuld, maar waar was dan al die tijd de docent?

    Tevens wordt vaak de motivatie en belevingswereld van de leerling niet aangesproken. Leerlingen copy-pasten door gemakzucht. Waarom? Omdat er vaak geen relevantie is om er meer voor te doen. Hoogleraar Micheal Wesh noemt dit de crisis van significantie die voortkomt uit ons heersende klassiek onderwijsstelsels. Sterker nog.. daar leer je niet om te onderzoeken of vragen te stellen of verder te onderzoeken. Daar leer je dat het antwoord die de docent geeft waar is. Die mindset nemen veel scholieren dan ook mee in een omgeving als het internet.

    De problemen die je noemt bij de huidige studenten en scholieren is een teken van het falen van hedendaags onderwijs gebaseerd op een stelsel van de afgelopen 100 jaar. Dat is een fout van het onderwijs, NIET de docenten en leerlingen. Laten we dan vooral niet de studenten en scholieren als “falend” in de spotlights zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

5x leuke taalspelletjes

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de...