Home » Week van de Mediawijsheid

Week van de Mediawijsheid

De invloed van media op de levensstijl van 10-14 jarigen: dat is dit jaar het thema van de Week van de Mediawijsheid. Vandaag gaat deze van start met de ‘Jongeren Media Battle’ voor vmbo-leerlingen en een ‘Masterclass Mediawijsheid’ voor vo-docenten. De hele week vinden er verschillende activiteiten plaats en ook Onderwijs van Morgen staat de komende week in het teken van mediawijsheid.

Jongeren Media Battle
Hoe bewust zijn jongeren van de invloed van media op hun manier van leven? En wat is nou precies slim mediagedrag? Over deze thema’s gaan leerlingen uit de onderbouw van het vmbo met elkaar in debat. Zo leren ze kritisch kijken naar media en hun eigen mediagedrag. Wilt u ook discussiëren met uw leerlingen over de rol van de media? Organiseer dan een debat in de klas. Hier vindt u de speciale toolkit om gemakkelijk aan de slag te gaan. En wilt u liever aan de slag met mediawijsheid aan de hand van een thema? Kijk dan eens bij de volgende lesbrieven: de media en het zelfbeeld, twijmen en twidiomen in de les of movie makers.

Masterclass Mediawijsheid
Terwijl de leerlingen zich voorbereiden op de Media Battle, kunnen docenten een ‘Masterclass Mediawijsheid’ volgen. Als u niet aanwezig kunt zijn maar wel benieuwd bent naar concrete voorbeelden van mediawijsheid, kijk dan op de mediawijsheid website.  Hier vindt u actuele berichtgeving over onderwerpen als privacy, online pesten, tablets en medialessen. Ook Onderwijs van Morgen schrijft regelmatig over jongeren en mediagebruik:

Het hele programma vindt u op de website. De Week van de Mediawijsheid wordt georganiseerd door Mediawijzer.net: een expertisecentrum dat is opgericht op initiatief van de ministeries van OCW en Jeugd en Gezin.

Gaat u de komende week iets ondernemen in het teken van de Week van de Mediawijsheid? Laat een reactie achter en inspireer uw collega’s met tips en ideeën.

Laatste onderwijsnieuws

leerlingen in het Rijksmuseum

Beleidsupdate: Impuls Open Leermateriaal

In Beleidsupdate lees je wat jij van het Haagse beleid in de klas gaat terugzien. Deze keer: Impuls Open Leermateriaal.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.