Thema jongerencultuur Verslaafd aan World of Warcraft

Verslaafd aan World of Warcraft
V

Onderzoekers van de Zweedse Youth Care Foundation hebben onlangs vastgesteld dat World of Warcraft de gevaarlijkste game ter wereld is en dat het verslavende effect van het spel zelfs groter is dan dat van cocaïne. De uitlatingen komen nadat eerder deze maand een Zweedse jongen van 15 jaar 24 uur non-stop World of Warcraft had gespeeld, waarna hij in elkaar stortte en een hevige op epilepsie lijkende aanval kreeg. Volgens de onderzoekers is de aantrekkingskracht van het spel zó groot, dat sommige kinderen zich er eenvoudigweg niet van los kúnnen maken – en letterlijk doorgaan tot ze omvallen.

Het spel van Blizzard Entertainment heeft wereldwijd ruim 11 miljoen spelers. De gamers zitten in een online-wereld waar zij rondlopen als een magiër of een jager. De speler moet wapens en andere items verzamelen om het spelkarakter sterker te maken. De regel hierbij is: hoe meer tijd je in deze game steekt, hoe meer kans je hebt om betere wapens te vinden.

Dit is ook meteen één van de belangrijkste argumenten volgens Jeroen Lemmens, promovendus aan de UvA, waarom WoW zo verslavend is: “Het spel heeft geen einde. Daarnaast zijn er altijd nieuwe quests, nieuwe items en nieuwe uitdagingen. Het gaat er in dit soort spellen niet om hoe goed je bent, het gaat er om hoeveel je het speelt.”

Games zijn dus verslavend. Wat doe ik dan als ik bij een kind een verslaving herken? Bel ik het RIAGG? Kan de overheid me hier helpen? Neem ik contact op met de ouders?

Hulp kan alleen geboden worden als het probleem erkend is en een game verslaving is nog niet zodanig erkend door het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (kortweg DSM). De DSM is een Amerikaans handboek voor diagnose en statistiek van psychische aandoeningen dat in de meeste landen als standaard in de psychiatrische diagnostiek dient. Omdat in Europa gameverslaving nog geen medische erkenning geniet, worden behandelingen niet door een ziektekostenverzekering vergoed. Ook de overheid kan hier niet ingrijpen.

Wat kunnen ouders en opvoeders dan wel doen? Lemmens: “Ouders en opvoeders lijken nu nog niet kundig genoeg om deze problemen aan te pakken, maar psychologen en pedagogen zijn dat momenteel vaak ook nog niet. Er is zo weinig informatie rond dit thema beschikbaar, dat ik bang ben dat ouders onderhand het idee krijgen dat de enige oplossing voor gameverslaving ligt in het laten opnemen van het kind in een kliniek. Ik denk echter dat gameverslaving vaak het beste verholpen (of voorkomen) kan worden door liefdevolle begeleiding van mensen in hun naaste omgeving. Deze mensen moeten echter wel de kennis hebben om daar met de gameverslaafde over te kunnen communiceren. Ik denk dat de verspreiding van kennis rond dit fenomeen de voornaamste prioriteit heeft.”

Lesmateriaal over gameverslaving is, in tegenstelling tot lessen over alcohol, roken en blowen, nog niet te krijgen. Echter, als we de Australische psycholoog Edwina Cowdry mogen geloven, wordt gameverslaving opgenomen in de volgende editie van de DSM. Het krijgt dan dezelfde status als bijvoorbeeld een gokverslaving. Hieruit zullen dan ook zeker lespakketten volgen.

 

43 REACTIES

 1. Als student mediapedagogiek ben ik benieuwd hoe gameverslaving in de editie van DSM geformuleerd zal worden. Op dit moment wordt vooral de term compulsief gamegedrag gebruikt. Tijdens verschillende congressen viel het mij op dat hulpverslavingsinstanties jongeren op dezelfde manier proberen te behandelen als alcohol en drugs verslaafden, dus stekker uit de computer. Dit kan maar kort worden volgehouden omdat onze maatschappij volledig is gedigitaliseerd en dat je bij iedere baan een computer nodig hebt. In tegenstelling tot alcohol en drugs bieden games ook heel veel positieve effecten. Het is belangrijk om meer wetenschappelijk onderzoek te doen en een methode te ontwikkelen die er voor kan zorgen dat jongeren bewust met games omgaan.

 2. World War Craft: zeer verslavend voor jongeren!
  Mijn zoon van 17 jaar kan er niet achter vandaag komen, snel eten en hup weer achter WWC .Bijna zijn baan kwijt omdat hij tot 3.00 uur in de nacht zit te gamen en 6.00 weer op moet staan.
  Als een zombie staat hij dus op!
  Vanmorgen schrok ik me rot hij had vergeten zijn pc uit te zetten en zijn mailbox stond nog aan ik zag dat hij verschillende paypalls had verzonden ….
  Haastig op zoek naar zijn bank afschriften… de helft natuurlijk spoorloos verdwenen, kom ik er achter dat hij voor duizende euro’s aan deze game vergooit.
  Het is zelfs zo erg dat er op 1 afschrift zelft 5x op 1 avond geld word overgemaakt naar deze game.
  Kleine bedragen van 10,00 tot 173,00 euro worden er over gemaakt .
  Heb in paniek zijn pc uit zijn kamer verwijderd en bij de bank alles stop laten zetten, alhoewel niet alles kunnen ze blokkeren

 3. Een vriendin van mij zit naast haar baan zo’n 9 tot 14 u. achter WOW. Ze is achterin de dertig en dit gaat haar huwelijk kosten. Ze heeft erg afgemeten antwoorden voor diegene die bezorgd zijn,’achter elke computer zit ook een mens’ over haar sociale isolement en ‘het is voor mij pure ontspanning en entertainment’ als je haar op verslaving wijst.
  De computer liet een week op zich wachten voor reparatie, binnen een dag kocht ze een geheel nieuwe computer. In de jaren 90 zijn er congressen geweest voor de makers,thema: hoe het zo verslavend mogelijk te maken…

 4. Ik ben een vrouw van achter in de vijftig en speel het spel met veel plezier. Voor mij is het een hobby en aangezien een aantal van mijn familieleden ook speelt is het reuze gezellig want we kwebbelen ook wat af in de chatbox. Het spel hoeft helemaal niet zoveel geld te kosten want je kan kiezen voor een vast maandbedragje of een vooraf te kopen gamecard. Dus hoe de zoon van Bianca voor duizenden euro’s heeft besteed aan WOW is mij een raadsel.Het is met een game zoals met elke hobby, je kan overal aan verslaafd raken, kijk maar eens naar bepaalde mensen in sportscholen e.d. Zoals met alles moet je het doseren en als je kind niets anders meer doet dan gamen, computer weg doen en geldkraan dicht draaien voor een bepaalde tijd. Als het kind weer normaal gaat even en studeren afspreken dat er bijv. 2 uur per dag gespeeld mag worden. Als het kind zich hier niet aan kan houden het account opzeggen bij Blizzard en dit ook vooraf aan het kind laten weten. Maar verder is het een geweldig spel dat miljoenen mensen heel veel plezier geeft. Maar zoals met alles geldt ook voor games, alles met mate zoals Blizzard zelf ook aangeeft in hun tips en aanbevelingen.

 5. Wow is gewoon een game wat te leuk is.. Ik ben 16 jaar oud en heb gedwongen moeten stoppen door mijn ouders door de vele raids waarin ik moest verschijnen ik ben nu 4 maanden clean maar de trek op te spelen is nog zo groot!:(

 6. Begin nooit aan dit spel, zeker niet als je al veel tijd hebt om dit spel te spelen. Ik heb nu een paar maanden niet meer gespeeld, maar de verleiding wordt met de dag groter om weer te gaan spelen. Ik moet echt iedere keer die knop in m’n kop omgooien om niet meer aan dit spel te denken. Dit spel is echt verslavend, kijk uit!

 7. Hallo,

  Mijn naam is Noëmi Vilchez en ik ben student aan de Hoge school voor de Kunsten Utrecht.
  Momenteel ben ik met een onderzoek bezig over games en game-verslavingen, en ben opzoek naar iemand die ik zou mogen interviewen hierover? (De informatie blijft binnen de school)

  Als u ervaring heeft met iemand die veel gamed of u zelf en het niet erg vindt een paar vragen te beantwoorden, neem dat contact met mij op: noemi_vilchez@hotmail.com

  Alvast bedankt en vriendelijke groeten 🙂

 8. Ik zal het zo maar zeggen: alleen labiele personen en mensen die het contact met de realiteit kunnen zo’n extreme verslaving krijgen. Ik ben een jongen van 16 jaar en ik speel ook WOW, ik speel elke dag wel een paar uur, maar ik kan mijn spel onderbreken wanneer ik maar wil. WOW is niet gevaarlijk voor de gewone mens, maar de wereld krijgt ook alleen maar de negatieve kant en de extreme gevallen te zien. Het is zelfs bewezen dat de normale jongere die regelmatig gamet voor is op de rest van zijn leeftijd met bepaalde vaardigheden, zoals: micro-management, snel beslissingen kunnen nemen en vooral taalvaardigheden. Dus, ik bergrijp dat jullie je druk maken over de extreme gevallen, maar je moet niet doen alsof het een besmettelijke ziekte is, want dat is het helemaal niet. P.S: Aan Bianca: De enige manier opdat je zoon duizenden euro’s heeft opgedaan aan WOW, is waarschijnlijk doordat hij in zijn uiterste marginaliteit geld overstort naar WOW zelf. Dit betekent dat hij gewoon geld geeft aan WOW zonder er iets voor terug te krijgen.

 9. Dit idiote spel gaat ten koste van studie en sociale contacten. Ik kan niet wachten totdat de maker/bedenker gedwongen wordt om een maximale tijd in te stellen. bv maximaal 4 uur en maximaal 6 uur per etmaal. WoW is hier al een groot probleem.

 10. Mijn vriend ( een volwassen kerel) is zeker verslaafd aan WOW. Het is alleen maar erger geworden toen hij zonder werk kwam te zitten. Tijdens het spelen is hij haast niet aanspreekbaar, en zijn sociale contacten gaan helemaal verloren. Hij is van een open en sociale jongen in een gesloten en wereld vreemde kerel veranderd.

  Zijn prioriteiten liggen vooral in het spel, en bij de personen (wildvreemden!) met wie hij speelt. Alles daarbuiten komt om de tweede plaats.

  Als het aan mij ligt worden de makers van dit spel vervolgd alsof ze drugs dealers zijn. Het is de grootste oplichting die ik ooit gezien heb.
  Geld betalen om er een verslaving aan over te houden, kom op zeg. Dit spel eindigt nooit, dankzij alle uitbreidingen die steeds uitkomen….

  En bedankt! Stelletje idioten!!!

 11. [quote]Als het aan mij ligt worden de makers van dit spel vervolgd alsof ze drugs dealers zijn. Het is de grootste oplichting die ik ooit gezien heb. Geld betalen om er een verslaving aan over te houden, kom op zeg. Dit spel eindigt nooit, dankzij alle uitbreidingen die steeds uitkomen…. En bedankt! Stelletje idioten!!!/quote]

  Dan ook maar gelijk alle slijterijen , sigarenwinkels, casino’s en alle soorten van bedrijven verbieden die iets doen waar je verslaafd aan zou kunnen raken. Het is niet het spel dat verslaafd maakt het is de mens zelf en als je neiging tot verslaving hebt is dit altijd nog beter dan alcohol verslaving drugsverslaving of gokschulden. Je kunt niet de schuld leggen bij makers van een spel als mensen zelf geen maat kunnen houden! En voor kinderen is er een parental controle waar ouders kunnen instellen hoeveel en hoe lang hun kind mag spelen.

 12. Nou okee ik speel zelf ook wow. En hoor mensen om me heen ook van je moet stoppen enzo. En ja ik ga af en toe niet naar school omdat ik dan wow wil spelen. Ben nu een level 72 human mage, nouja behoorlijk tijdje dus. Maar ik vind niet dat blizzard hier de schuld van moet krijgen, hun zijn gewoon game makers. En wow is de verslaving nu zoals pac man vroeger was. En 24uur non stop is niet redelijk, ik betrap mezelf soms op 13uur per dag. Maar dan stop ik ook egt wel. En ja als je sociale contacten niet wow spelen.. Grote kans dat je ze kwijt raakt. Mn vriendin is ook aardig op weg voor een breuk. Nou ag. Veel plezier en wat je ook doet. Vooral wow spelen!

 13. Hier ben ik weer, ik ben nu al 1 jaar gestopt met het spel en eerlijk gezegd heb ik nog steeds zin om te spelen echter weet ik wel dat het zo beter is omdat je gewoon helemaal geïsoleerd word door dit spel.. vanwege de 2 jaar dat ik heb gespeeld ben ik gewoon verleerd hoe ik moet socialiseren in het echte leven terwijl ik vroeger altijd een sociale open jongen was.. binnenkort komt de uitbreiding uit en ik moet mezelf gewoon dwingen om niet te spelen.. mensen dit klinkt cliché maar speel dit spel niet. Het neemt meer af dan je dierbaar is en tijd kan je niet terugdraaien hoe graag ik dat ook zou willen:( ga gewoon weg met vrienden en drink een biertje het leven is te kort om alleen eenzaam ergens achter je computer te zitten:)
  dank je voor het lezen en ik hoop dat je er iets aan hebt:)

 14. Mijn vriend is pasgeleden gestart met het spelen van wow met een paar collega’s, in het begin ging het nog wel maar nu.. hij is compleet verdwenen in de wow wereld en ik en onze relatie gaan hier aan kapot. Hij wil zijn verslaving niet toegeven en zegt dat het aan mij ligt…. Ik ga uit narigheid weg omdat ik er gewoonweg niets aan kan veranderen. Het goede is wel dat hij alleen het standaard bedrag uit geeft aan de game, maar wel al het geld word in zijn pc en het internet gestopt. Ik ben echt ten einde raad.. Zonde. Weetje wat ik nog het raarste vind? Ik ben het spel zelf ook gaan spelen, uit interesse dat ging een tijdje goed maar ik vind het het niet waard om mijn kostbare studie te vergooien voor wow. Ik hoop dat er een eind aan komt maar zolang het spel bestaat en er inderdaad geen tijds limiet word afgedwongen gaat dat hem niet worden. Ik hoop dat hij zich het realiseert voordat hij alles om zich heen kwijt is.

 15. Dikke zever allemaal, ik speel het spel zelf, ik speel het al 5 jaar, ik heb veel vrienden en al veel vriendinnen gehad, ik speel veel maar ik kan het combineren met de rest, ik ben goed in het spel maar weet ook dat je NIET veel moet spelen om goed te zijn in dit spel, een 3 uur per dag kan zelf al voldoen, dus dat is dikke zever, het is net hetzelfde als je tijdens de week savonds WoW Speelt alsof je voor je televisie hangt.

 16. ik speel zelf ook wow het is idd een verslavend spel je wilt alleen maar beter en beter worden en als je de ene char verveeld begin je weer met een andere ik heb nu bijna alle classes op lvl 80… waarom omdat ik geen leven heb.. wow heeft mijn leven verneukt, ben 19 jaar doe geen school heb een partime baantje waar ik soms werk en vrienden ver te zoeken. ben nu zwaar aan het minderen en proberen mijn normale leven weer op te bouwen. mensen wow maakt meer kapot dat je lief is en het erge ervan is dat je het niet eens merkt dus pas alsjeblieft op =D

 17. Wat een bullshit allemaal zeg….

  Speel al 6 jaar wow, heb een goede baan veel vrienden en een vaste relatie van 8 jaar…..

  Speel toch +- 30-40 uur in de week zonder dat dit mij ergens anders in belemmerd.
  Het ligt echt niet aan WoW maar aan de persoon zelf die er verslaafd aan raakt, is het geen WoW dan zoeken ze wel wat anders om verslaafd aan te raken.

  A WoW is niet duur.
  B Je zit lekker thuis
  C Het spel is erg sociaal
  D het is goed voor je engels

  Serieus ik lach me kapot om mensen die zeggen dat wow hun leven heeft vergald, dat heeft wow niet gedaan… dat doe je zelf.

  Ohjah Keith Bakker is een losert, alles roepen over wow maar hij snapt geen bal van het spel…..

  Hoi!

 18. ik speel erg veel wow zeker nu de neiuwe xpansie er is .
  ik loop nu tegen het feit aan dat ik meerdere chars op een bepaaldt punt heb geleveldt . en na de nieuwe xpansie er op eens een soort van geen zin meer in heb vanwege het langdirug grinden in het spel ,het lastiger maken om goede gear te krijgen voor jongeren kinderen 14/17 jaar zou ik wow zeker nu niet adviseren vanwege de agressie die het nu op kan weken . (door de verhoging vande moeilijkheids graad) en de frustatie die het oplevert (pubers)voorall!!ga me account trouwens verkopen op ebay of zo gamen moet fun zijn dit is het gewoon niet meer.
  daarnaast de gene die er aan verslaafd gevoelig is .Word veelal in agresie en frustratue getrigert bijv. de heroics dungeons van cataclysm die hebben een ongelooflihjke lange wacht tijd en zijn zo verschrikkelijk moeilijk gemaakt op tacts gear gebasserdt en duren soms wel 1 half uur en dan zit er een groepje in van drie die je ff weg stuurt aan het eimde en vervolgens een vriend er in halen voor een achievment .jongeren pubers vooral en ook ouderen kunnen daardoor een soort van frustratie krijgen als ze worden aangesproken of uiingen die ze kwijt zouden moeten wow is wel degelijk een gevaar op somige punten.
  de jeugd tegen woordig word veelal al geconfronteert met house party drugs op scholen roken etc etc etc .combi van te weinig slaap frustratie drank drugs school ja kan vitaal zijn .houding aan atsten opd en duur vereenzamming
  er zijn een aantal filmpjes op youtube. adviseer je er eens naar te kijken .somige hebben dat gedaan en somige nog niet ,Het gaat er om in wow stop je gedurende tijd iets van je zelf je gaat dat niet zomaar stop zetten na 3jaar bouwen en spellen simpelzat .zal ff een linkje toevoegen voor hij die wil http://www.youtube.com/watch?v=YersIyzsOpc

 19. Aan histor ik ben het met je eens het is persoosngevoelig maar de vrijmetselaars constructie die in wow zit trigert situatie s op den duur bij de een heftiger als de andere.
  tijdbesteding .limiet zijn vooral als je wow gaat spellen een must .Jij kan waarschijnlijk goede keuzes maken en je goed in de hand houden .velen hebben een andere levens opgroei het zij dat ze geformdt worden conform andere situaties in de maatschappij dus daardoor een ander verloop in de maatschappij bewandelen .
  het is indd wel altijd een veiliger tijdsbesteding als gokken of drugs etc etc .(wel eens op de vloer richting under city gekeken voor de troon ?).waar komt dat vandaan die symbolen vraag ik me af dat viel mij op s6 en fiijne feestdagen ik ga me ff begeven in de lokale horeca hier ook duur tegen woordig).

 20. Ik zou graag in contact komen met mensen die me kunnen helpen informeren en adviseren hoe ik dit overbreng zonder nog meer schade toe te brengen aan mijn zoon die totaal geen leven meer lijdt sinds zijn 13jaar door dit spel te spelen.
  Hij is 20 ondertussen

 21. Beste Marian,
  Er is een nieuw boek op de markt en dat heet Slimmerkunde. Kijk eens op http://www.slimmerkunde..nl In het workshop panel zitten echte deskundigen. Vraag Erno Mijland om advies. Op pag 32 van slimmerkunde staat een artikel over Gezond gamen.
  Succes en sterkte!

 22. Ik vind dit allemaal zon verschrikkelijke onzin,
  Ik speel het inmiddels ook weer, ben er ooit mee begonnen toen ik 12 was voor een korte periode van ongeveer een half jaartje. Toen begon het te vervelen ben ik er mee gestopt voor 3 jaar. Nooit meer aangedacht gewoon andere dingen gedaan met me tijd, nu paar vrienden speelden het weer en ben ik ook begonnen.
  Als je sociaal al niet heel sterk staat kan het spel inderdaad isolerend zijn, maar die mensen die zeggen dat het zwaar verslavend is en slecht voor je dit en dat.
  Is grootse onzin, dat kan je over elk spel zeggen.
  Het gaat echt over hoe gevoelig je er zelf voor bent. Als ik thuis ben en ik zit achter me pc betekent het niet dat ik standaard wow zit te spelen, ik luister muziek, msn en ga uit met vrienden. Dit spel kost wel wat tijd om goed te worden, maar de gehele nonsens dat het je leven verwoest maakt mij zwaar aan het lachen.

 23. Hendrik Gokken is ook een verslaving kost ook geld je bent een zuinig persoon als gokker .Totdat de middelen in je bereik komen .Het zelfde aspect zit in wow inderdaad compulsief gedrag maar ,vergeet een ding niet waardat bij jongeren door ontstaat.overmatigheid volswassen ook .
  er is tenslote toch een babbysitter die idiaal is houd je kinderen van de straat af ze roven en stellen nie,t soms nemen ze een vriend mee .Sinds de msx aquarius tijdperk is er maar een idiaale babbysitter geweeest genaamdt Collecovision (voorganger van nintendo),Playstation Nintendo en natuurlijk de Sega.
  Waar somige hier over praaten dat ze met met hun hele gezin het spel spellen. Frija een bezoek aan een casino na een avondje stappen een keertje met familie uitpakken op een barkruk maakt je nog geen gokker/alcholist.Bepaalde aspecten die steeds terug komen in wow vereenzamming, geen maat kunnen houden ,euforie s gevoel van bereiking(zelfde soort gevoel dat een goller heeft als die wint). waardoor je niet wilt stoppen een aspect erinstoppen dat niet ophoud dus het bouwen je bouwt iets en je gaat dat niet opgeven gewoon na zoveel tijd .
  En een klein iets wat mij opviel en dat zie ik ook bij legale firewal producten terug komen .In world of warcraft heb ik sinds de cata xpansie veel geuit over het net ,ook op forums maaar tegen het einde van de licentie en nu gaan veel mensen roepen boelshit. altijd tegen het einde van je gametime Xpire zorgt Blizzard ervoor dat je ineens op het laaste moment wel je spel soepel gaat verlopen en dat je wel ineens dingen makkelijkere gaat halen. Of weer een mount krijgt .—->Waardoor jij dus nog sneller nijgt weer door te spellen.en er weer geld tegen aan gooit .<----dit is precies het zelfde wat een gokkast ook doed het trigeren kortom verslavend ja en voor de gene gene die hu8n tijd kunnen bedelen en besteden fun gamming

 24. hendrik ik ben zelf in de houseparty tijdperk harddrugs verslaafde geweest .Ben daar hulp voor gaan zoeken moest mijn visieuze cirkel verbreken. (Dus de mensen waar ik mee omging .)Als er nu iemand om me heen komt in mijn directe sociale omgeving met die troep val ik heroeppelijk weer terug(Durf ik over me zelf te zeggen).

  Gokte toen in die tijd ook nog veel sloot geen leningen af leefde erg zuinig.het werd pas een probleem toen adneren het ook opviel me verslaving drugs maalte toen plaats voor gokken .
  alleen gokken vind ik makkelijker om vanaf te blijven als drugs .dat ebt weg en je bent zuinig ingesteldt van nature .
  de aspecten van het gokken komen serieus te4rug in wow

 25. ik heb een lange tijd geleden ook world of warcraft gekocht en toen kon ik een maand spelen en dan moest je betalen dat wouden mijn ouders niet hebben want ze vertrouwden het niet toen ben ik helemaal ingestort. In die tijd van WoW kwam ik niet meer naar beneden om te eten. En ik werd kwaad als iemand anders achter de computer wou. Ook kwam ik nooit meer buiten. Lange poos na die tijd had mijn zus het opnieuw betaald omdat ik zo depri was toen speelde ik weer een maand toen kon ik er niet meer inkomen omdat er iets met mijn poppetje gebeurd was:( ook dat was vreselijk ik ben toen weer lange tijd depressief geweest. En nu wil ik dat mijn zus het weer gaat betalen omdat ik er van gedroomd heb. Da durf ik haar eigelijk inet te vragen. Please help me hiermee.

 26. @ Noompje. We adviseren je echt om je verhaal aan je zus of aan je ouders te vertellen. Zij zullen vast begrijpen waar je mee worstelt. Wil je het liever eerst aan iemand anders kwijt, dan kun je gratis bellen met de Kindertelefoon (0800-0432). Bij de Kindertelefoon kun je in vertrouwen anoniem praten. Wij hopen dat je jezelf snel beter zult voelen.

 27. mensen doe eens rustig aan met jullie stomme uitdrukingen ik speel wow nu all voor 2 jaar en er is niks verslavends aan als je wow een verslaving noemt dan licht het toch bij je zelf als ik alle reactie lees die ik hier net ben tegen gekomen dan keert mijn maag om bevoorbeeld die jonge van 17 die zogenaamd 5x op de zelfde avond geld zouw overgemaakt hebben aan blizzard bullshit je betaald nog niet eens 14 euro voor een maand 35 euro voor 3 maanden hoe kom je er in godsnaam bij broodje flauwe kul post noem ik dit mensen die wow spelen of je nu 12 of 20 bent je hebt je eigen verantwoording je eigen grensen en ouders die zeggen mijn kind zit telang achter wow doe jullie research wisten jullie wel dat er een optie is dat je kunt instellen hoe veel uur je kind perdag mag spelen en als je merkt dat je kind verslaafd is aan het spel en ze zijn beneden de 18+ wat let je verwijder het spel en laat hem niet doodleuk door spelen want dan zijn jullie de gene die het kwalijk moeten nemen dat hun zoon/dochter een wow verslaving hebben en jullie zijn toch de gene die de regels uit delen nouw dan en als je dat niet aankunt dan ben je een slechte ouder laat zien wie er de baas is laat je eigen kinderen niet over je heen lopen iederegeval dat wouw ik even kwijt over de minder jarige spelers,

  nu over de jong/volwassen jullie zouden beter moeten weten wow is maar een vermaak spel en totaal geen verslaving je hebt alles in eigenhanden als ik het in handen heb ik speel namelijk all 2 jaar zoals ik dat in het begin all heb gezegd en kan prima mee overweg je moet je grensen kennen je hebt ook nog zo iets wat je noemt een sociaal leven en een baan mensen die hun baan verliesen door middel van een spel zijn zwak games zijn niet verslavend game verslaving zit in je hoofd ze zijn voor pure tijds vermaak en niks anders dan dat mensen die niks anders doen dan games spelen op een dag die zouden zich eens achter de oren moeten krabben en eens gaan na denken over hoe ze zich zelf nuttig kunnen maken voor deze maatschapij,

  ik heb mijn zegje gedaan

 28. Voor ieder mens is het anders. Zelf ben ik zeer verslavingsgevoelig. Ik was 2 jaar geleden gedwongen gestopt. Toch ben ik (16 jaar) met het komen van de derde expension aan het spelen geraakt. Ik had mijn character naar de max gebracht, en bleef maar betere wapens/panser proberen te krijgen. Het probleem is inderdaad, er is geen einde aan dit spel.

  Natuurlijk, sommigen kunnen zichzelf controleren op het spelen van dit spel, en ja, er zijn mensen die zich beheersen. Toch is het overgrote deel meer dan 4-6 uur (vaak ook veel langer) online.

  Het punt is, ik heb ontzettende spijt dat ik ooit met dit spel ben begonnen. Het was zo ontzettend verslavend, dat ik bang was dat ik slecht zou presteren op school. Wat een goede keuze is van Blizzard, is dat je je account niet kan opzeggen.

  Ik heb een oplossing voor verslaafden, delete al je characters (ook de 85’s!). Gooi je cd’s weg, en probeer een goede hobby te zoeken. World of Warcraft is het niet waard, en ik ben ook blij dat ik sterker was dan mijn verslaving.

  Ouders, laat dit spel nooit toe!

 29. Ik ben ook heel erg verslaafd ik speel al 3 maanden en als ik ff niet kan spelen zoek ik WoW dinge op zoals videos of plaatjes het is nu 2 uur snachts en lig in me bed world of warcraft te Googlen. Ik droom er zelfs over ik droom dat ik samen met me char aan het vliegen ben omg en als me vriend wil afspreken dan dwing ik mezelf om te gaan. Als ik dan naar huis ga bel ik me broertje en vraag hem om snel voor me in te loggen zodat ik gelijk kan beginnen.mja ik doe het op een private server daar zijn ook minder dingen dan op de originele wow, en als ik dit alllemaal lees denk ik “tis maar beter ook” btw de oma van me vriend is ook verslaafd aan wow

 30. Ik vind dit onderwerp erg moeilijk. Aan de ene kant ben ik het er mee eens dat WoW verslavend werkt, maar aan de andere kant vind ik ook dat degene die er verslaafd aan is het zelf in de hand heeft. Mijn vriend speelt nu al bijna 3 jaar WoW. Soms zijn er tijden dat het niet zoveel invloed heeft op zijn leven maar het overgrote deel, speelt hij erg vaak. Ik vind het niet erg dat hij WoW speelt en laat hem in iedergeval 3 keer per week raiden. Maar soms vergeet hij de buitenwereld (en daarmee bedoel ik over het algemeen mij) compleet. Dan Wow’t hij bijna elke dag en besteed hij bijna geen enkel beetje aandacht aan zijn omgeving. Het zet onze relatie onder druk. Ik weet zelf niet zo goed wat ik er tegen kan doen. Ik wil hem zijn hobby en tijdsverdrijf afnemen, maar wil wel dat het in zekere mate minder word. Als ik erover probeer te praten wordt hij boos en zegt hij dat hij er helemaal niet zoveel op zit terwijl ik weet dat hij het hele weekend 8 uur per dag erachter zit. Daarom vind ik het erg moeilijk. Hij is al een hoop vrienden kwijt en als het zo doorgaat is hij mij straks ook kwijt.

 31. heb zelf wow gespeeld en speel het nu alleen maar 1 maand in het jaar in de zomervak maar bij mij is het niet zo zeer het spel maar de kosten want ik betaal en daarom is der een onzichtbare druk in mijn rug aan het porre van kom spelen spelen spelen want je hebt er voor betaald dus hup hup, maar ik ben nooit een guild in gegaan speel gewoon voor me zelf en heb nu skyrim is ook super groot zat qeusten, ontdekken enz maar aan verslaafd nee maar dat is ook geen online spel maar er zitten ook geen extra kosten aan zoals wow waar je maandelijks moet voor betalen en daar zat bij mij de druk.

 32. Wat mij opvalt is dat er zeer gepolariseerd gereageerd wordt op deze post. Of je vindt dat WoW verslavend is of niet, het maakt in ieder geval wel wat los. Ik heb ongeveer 1 haar gespeeld en heb een achtergrond in psychologie. Ik begrijp dat er mensen zijn die het spel niet verslavend vinden. Dat kan. Iedere psyche is anders. Ik ben echter van mening dat er elementen in zitten die erg verslavend kunnen werken. De vlucht naar een andere realiteit, een sterk sociaal aspect, een beloningssysteem en een handelselement. Deze combinatie van factoren zijn een gevaarlijke combinatie als we het hebben over verslavingen.
  Ik ken mensen die elke dag een wijntje drinken zonder een alcohol verslaving op te lopen. Zo zal het ook bij WoW zijn.
  Persoonlijk ging ik ongemerkt steeds meer spelen. Een uurtje hier en een uurtje daar. Een uurtje later naar bed en een uurtje eerder opstaan. Snel even inloggen als ik even niets te doen had en uiteindelijk zorgen dat je niets te doen hebt, zodat je tijd hebt om te spelen.
  Geweldig spel, maar ik moet mezelf ervan weerhouden om het opnieuw te installeren. Ik wil blijven genieten van de dingen die er om mij heen gebeuren.
  Of het nu bewezen is of niet, dat WoW verslavend is. Wees bewust van het risico.

 33. Ik weet niet wat ik moet zeggen ik ben 12 en heb het net voor een maand gekocht en ik herken het het is verslavend ik blijf in mijn onderbewustzijn heel laat op om het te spelen dus je mag het spelen kijk alleen uit met hoevaak

 34. World of Warcraft verheerlijkt het spelen van oorlog. Twee zonen (22 en 16 jr oud) van me zijn verslaafd aan WoW. Hun schoolprestaties lijden er enorm onder, sociaal raken ze in een isolement en ze bekken/blaffen de anderen in het huishouden af tot bedreigingen aan toe van slaan.
  Zelfs hun nachtrust lijdt eronder. Eentje maakt zogenaamd zijn huiswerk terwijl hij game t wat gewoon onmogelijk is. De cijfers op school zijn dan ook navenant. Mijn twee andere kinderen hebben er totaal geen last van en spelen geen pc-spelletjes. Zij presteren wel en laten zich niet in de luren leggen door dit walgelijke spel.
  Aangezien ik niet in hetzelfde huis woon heb ik te weinig invloed om deze verslaving te stoppen.

 35. Als je weet hoe en door wie het spel is ontwikkeld denk je er anders over.
  Het spel is onder andere door verschillende psychologen en verslaving deskundigen aangepast om het zo verslavend mogelijk te maken.
  Verslaafde onderkennen het probleem net zoals alle andere verslaafde.
  Het obsessief spelen van dit spel gaat ten kost van je sociale contacten en je carrière of school
  Je hebt er verder helemaal niks aan en is grote tijd verspilling, je bent gewoon gok verslaafd.

 36. Ik ben zelf gestopt met wow ik vond de game zelf al zo dat er veel tijd inkruipt enz
  En tenslotte de uren verstreken maar.
  Leuke verhaallijn maar erg verslavende manier van spelen van het spel zelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

5x leuke taalspelletjes

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de...