Thema Digitaal onderwijs TOP 3 STAATSINRICHTING EN HET KONINGSHUIS

TOP 3 STAATSINRICHTING EN HET KONINGSHUIS
T

Staatsinrichting is niet het meest aansprekende onderwerp om te behandelen in de klas. Maar met Koninginnedag net achter de rug en de aanhoudende geruchten dat het niet lang meer kan duren voordat de koningin plaatsmaakt voor een koning, ben ik op zoek gegaan naar leuke websites op het gebied van staatsinrichting. Opvallend genoeg waren er weinig echt spannende sites te vinden. Ik wilde een top 5 maken, maar kwam uiteindelijk slechts op onderstaande top 3. Wellicht kunt u helpen het lijstje verder aan te vullen?

1. Het Geheugen van Nederland – Een mooie site met een overvloed aan historische beelden, teksten en geluid. Ook gerangschikt op thema, waarvan “Politiek en koningshuis” er één is. Lesidee: laat leerlingen prentbriefkaarten van het koningshuis bekijken en bespreek de veranderende verhouding tussen het koningshuis en het volk. Of gebruik de kant-en-klare interactieve les over de levens van koningin Wilhelmina en koningin Juliana.

2.  Teleblik – Dé portal voor video in het onderwijs. Bekijk het thema Vrijheid en democratie voor meer inzicht in de geschiedenis van de Nederlandse democratie en een vergelijking met ontwikkelingen in het buitenland.

3. Je eigen politieke partij – Een praktische opdracht voor 3VWO/4HAVO gemaakt door Cedric Regtop, docent geschiedenis. Het doel is leerlingen kennis te laten maken met de huidige Nederlandse politieke partijen en hun standpunten. Daarbij vergelijken ze partijprogramma’s en richten ze een eigen politieke partij op, compleet met een eigen partijprogramma. Let op: in de opdracht wordt verwezen naar websites die niet altijd meer helemaal werken, maar daar kunnen leerlingen zelf waarschijnlijk wel alternatieven voor vinden.

Tot slot nog een leuke afsluiter die ik vond in het Volkskrantblog: hilarische antwoorden gegeven bij een 3MAVO proefwerk over dit onderwerp. Vraag: “Vind je dat in Nederland het koningshuis zou moeten worden afgeschaft?”. Antwoord: “Nee, want daar wonen allemaal belangrijke mensen en zo kunnen ze makkelijk vergaderen.”

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

5x leuke taalspelletjes

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de...