TIP: 1e Nationale Docentencongres Economie

0

Op donderdag 22 januari organiseert Malmberg voor de eerste keer het Nationale Docentencongres Economie voor docenten in het voortgezet onderwijs. Het congres vindt plaats in De Beurs van Berlage in Amsterdam. Tijdens het congres krijgt u onder meer praktische tips die u direct kunt inzetten in uw lessen. Daarnaast praat niemand minder dan econoom Barbara Baarsma u bij over de actuele stand van zaken van de Nederlandse economie.


Het programma van het Nationale Docentencongres Economie is boeiend en inspirerend. De verschillende sessies en workshops sluiten aan bij actuele ontwikkelingen binnen de economie en het economieonderwijs. Het dagvoorzitterschap is in handen van Erwin van Aken. Naast de plenaire sessie door Barbara Baarsma kunt u bij de keuzerondes onder andere kiezen uit de volgende sessies:

Vijf economische paradoxen
Door Erica Verdegaal – econoom en publicist (o.a. NRC en Pauw en Witteman)
Begrippen als koopkracht, consumentenvertrouwen en nationaal pensioenvermogen suggereren dat er een vast positief verband bestaat tussen ‘de economie’ en de welvaart van individuele burgers. Dat is vaak onterecht, en kan leiden tot ongunstige financiële beslissingen door huishoudens. Tijdens deze sessie bespreekt Verdegaal vijf paradoxen met betrekking tot de huishoudportemonnee en de economie, die scholieren beslist zouden moeten weten.

De implicaties van Bitcoin en virtuele valuta’s
Door Mirjam Plooij – beleidsmedewerker De Nederlandsche Bank
Bitcoin en vergelijkbare virtuele valuta’s worden wel omschrijven als een nieuw soort geld. Maar in hoeverre vervullen dergelijke valuta’s daadwerkelijk de functies van geld? Waarom kiezen consumenten bedrijven ervoor om Bitcoin te gebruiken, en wat zegt dit over het vertrouwen in de economie? En wat zijn de risico’s die virtuele valuta’s met zich meebrengen?

Geld, schuld en armoedeproblematiek taboedoorbrekend bekeken
Door Esther van Pomeren en Anne Struik – Diversion
Hoe maak je op laagdrempelige en innovatieve wijze onderwerpen als geld, schuld en armoedeproblematiek bespreekbaar onder jongeren? En hoe geef je jongeren zelf een rol in het doorbreken van taboes gerelateerd aan deze thema’s? In de workshop MoneyWays leer je meer over het scholenprogramma waarbij jongeren vanuit eigen ervaringen middels de peer education methodiek op laagdrempelige taboedoorbrekende wijze met klassen in gesprek gaan over zowel de praktische (kennisvermeerdering/handvatten) als sociaal-emotionele kant van geld.

Actieve sessie: AEX Experience
Tijdens deze sessie leert u meer over de geschiedenis van de VOC en het allereerste aandeel, tot de moderne elektronische beursvloer van nu, waar iedere seconde telt. Laat u bijpraten over de huidige positie van de beurs voor de economie en hoe een beursgang tegenwoordig in zijn werk gaat. Ontdek uw eigen beleggersprofiel en test uw talent als beurshandelaar tijdens een heuse handelssimulatie. En bewonder de beursvloer in het prachtige, historische beursgebouw. Kortom beleef de Amsterdamse beurs met de AEX Experience.

Voor gebruikers van de lesmethode(n) Praktische Economie en/of Economisch bekeken organiseert Malmberg een exclusief voorprogramma. Download voor meer informatie over het congres de brochure of kijk op de website.

Wat vindt u van het programma? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here