Laatste kans: Meld jouw klas snel nog aan voor landelijke wedstrijd MediaMasters

Morgen begint de Week van de Mediawijsheid (8 t/m 15 november). Meld je klas daarom vandaag nog aan voor MediaMasters: een serious game waarin kinderen uit groep 7 en 8 aan de slag gaan met de kansen en gevaren van (online) media. Door het spelen van de game, zowel klassikaal als thuis, bouwen leerlingen basiskennis …

Laatste kans: Meld jouw klas snel nog aan voor landelijke wedstrijd MediaMasters Read More »

Bekijk

Onderwijstips oktober 2019

Maandelijks selecteert OVM de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. Met deze maand onder meer de Nationale Onderwijsweek, de Week van de Mediawijsheid 2019 en de Dutch Media Week 2019. Heb jij ook nog een goede tip? Laat het ons weten! Nationale Onderwijsweek 2019 Themaweek …

Onderwijstips oktober 2019 Read More »

Bekijk

Het imago van het onderwijs

Het lerarentekort, de lage salarissen of het hoge aantal burn-outs van onderwijspersoneel. In het nieuws komt het onderwijs er maar bekaaid vanaf. En dat terwijl het vak van leraar het mooiste is wat bestaat. Toch? Het negatieve beeld dat in de media ontstaat, is niet leuk voor iedereen die met hart en ziel voor de …

Het imago van het onderwijs Read More »

Bekijk

Mediawijsheid in het po

Media nemen in onze wereld een steeds belangrijkere plaats in. Maar soms is nieuws niet onafhankelijk. Of er wordt nepnieuws verspreid. Op school kun je kinderen leren om daar onderscheid in te maken. Maar hoe besteed je aandacht aan mediawijsheid? Welke competenties zijn belangrijk? Je leest het in dit artikel. Mediawijsheid is: de verzameling competenties …

Mediawijsheid in het po Read More »

Bekijk

Smartphones in de klas: ja of nee?

Met goede afspraken kan het gebruik van de smartphone in de klas voordelen bieden, maar lang niet iedere leraar of docent is daar reeds van overtuigd. In dit artikel benoemen we een aantal voor- en nadelen van smartphones in de klas. Plus: vijf tips voor het maken van afspraken met je leerlingen. Leerlingen mogen steeds …

Smartphones in de klas: ja of nee? Read More »

Bekijk

Mediaonderwijs over de grenzen

Dit najaar publiceerde Kennisnet het rapport ‘Mediaonderwijs over de Grenzen’. In het rapport ligt de focus op de landen Finland, Zweden, Groot-Brittannië en Nederland. Onderling zijn deze landen goed met elkaar te vergelijken. Daarnaast vullen ze elkaar qua beleid goed aan. Naast inzicht in de aanpak van deze landen komt in dit rapport duidelijk naar …

Mediaonderwijs over de grenzen Read More »

Bekijk

Digitaal versus traditioneel: Op zoek naar de balans

“Over twintig jaar vragen we ons af: Wat hebben we onze kinderen aangedaan?” Hersenonderzoeker Manfred Spitzer schuift zijn mening over leren met digitale media niet onder stoelen of banken. Volgens hem dagen we jonge mensen met digitale media onvoldoende uit, waardoor hun hersenen zich minder goed ontwikkelen. Hij is er zelfs van overtuigd dat het …

Digitaal versus traditioneel: Op zoek naar de balans Read More »

Bekijk

De toekomst van het leren

Digitale media en technologieën zijn niet meer weg te denken uit ons leven en vele hiervan hebben hun weg gevonden naar het klaslokaal. Inmiddels zijn de ontwikkelingen zo ver dat deze nieuwe technologieën nieuwe vormen van onderwijs als MOOC´s, iPadscholen, of flipping the classroom mogelijk maken. Zijn dit mooie, aanvullende onderwijsvormen of zijn ze een voorbode …

De toekomst van het leren Read More »

Bekijk

Lesbrief: De media en het zelfbeeld

Hoe je over jezelf denkt wordt beïnvloed door tal van factoren. Zo spelen de mensen om je heen daar een grote rol in. En niet te vergeten de media: In reclames op tv, op internet en in tijdschriften krijg je dagelijks voorgeschoteld wat ‘mooi’ is, terwijl deze beelden vaak gemanipuleerd zijn. Door deze lesbrief staan …

Lesbrief: De media en het zelfbeeld Read More »

Bekijk

Leren manipuleren

Stichting De frisse blik is opgericht vanuit Bromet & dochters, het productiebedrijf van programmamaker en cameraman Frans Bromet. De stichting heeft als doel om een methode voor media-educatie te ontwikkelen, waarin het kritisch bekijken en kritisch maken van beelduitingen centraal staat. Daarbij wordt bijvoorbeeld ingegaan op beeldmanipulatie en beeldvorming. Vorige week toonde de stichting tijdens …

Leren manipuleren Read More »

Bekijk