Meer kunst in de klas

Adviseur kunst- en cultuureducatie Dirk Monsma reageerde onlangs op een column van Tommy Wieringa in NRC. Daarin staat, bij wijze van grap, dat er als gevolg van het lerarentekort ‘maar een kunstenaar voor de klas gezet moet worden’. Monsma pleit voor meer kunstdocenten op de basisschool, omdat ieder kind recht heeft om te ontdekken wat …

Meer kunst in de klas Read More »

Bekijk

Lestip: het verborgen zelfportret

Selfies: zelfportretten op mooie locaties, in restaurants, met vrienden of met beroemdheden. Selfies vinden hun weg naar het digitale podium, maar vroeger zochten kunstenaars juist naar manieren om zelfportretten te verbergen. In deze les wanen kinderen zich een beroemd artiest en verwerken ze hun eigen beeltenis stiekem in een zelfgemaakt kunstwerk. Dit artikel is afkomstig …

Lestip: het verborgen zelfportret Read More »

Bekijk

Culturele verschillen overbruggen met kunst en cultuur

Iedere klas is een mengelmoes. Leerlingen verschillen van elkaar: niet alleen qua uiterlijk, maar ook op het gebied van culturele achtergrond en gedachtegoed. In deze multiculturele klassen is het soms een uitdaging om de verschillen in culturele achtergrond te overbruggen. Kunst- en cultuuronderwijs kan in dat geval uitkomst bieden. Veel kinderboekenschrijvers en leraren ondertekenden de …

Culturele verschillen overbruggen met kunst en cultuur Read More »

Bekijk

Kunst in de klas een kunst?

Kunst in de klas: een kleurensoep bij de kleuters, zebrafanten in groep vijf, of stempelen met je knie in groep 3. Is het simpel vermaak of leren kinderen ervan? Het belang van kunsteducatie in het po staat vaak ter discussie. Wat kan kunstonderwijs op de basisschool bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen? Van vingerverven tot …

Kunst in de klas een kunst? Read More »

Bekijk

LINKS naar leuks

Kunsthistorici Beth Harris en Steven Zuckerman startten in 2005 hun blog Smarthistory omdat ze studieboeken voor kunstgeschiedenis te moeilijk en saai vonden en omdat niet tevreden waren met de online materialen die uitgevers publiceerden. Ze wilden een gratis applicatie maken, open en zonder passwords of andere beperkingen en die uitnodigt tot co-creatie en discussie. De …

LINKS naar leuks Read More »

Bekijk

Google de virtuele kunstkenner

Google Maps is goed toepasbaar in het onderwijs. In de vorige editie van DOE MEE kwamen lesideeën voor de vreemde talen aan bod, ditmaal toepassingen voor de kunstvakken. Door het gebruik van Streetview zijn leerlingen ineens vlakbij een kunstwerk of in een landschap.  Dit leeft voor leerlingen veel meer dan een plaatje uit een boek. …

Google de virtuele kunstkenner Read More »

Bekijk