Conflictsituaties voorkomen met behulp van (peer)mediation

Ongewenst doorgestuurde foto’s, spanningen of online pestgedrag. Door sociale media zijn de gevolgen hiervan niet altijd even goed te overzien. Kennis van mediation (conflictbemiddeling) en de toepassing ervan in de praktijk, helpt leerlingen om onderlinge conflicten op een duurzame manier op te lossen. Rola Hulsbergen-Paanakker en Michiel Hulsbergen, auteurs van Mediation op school, leggen concreet …

Conflictsituaties voorkomen met behulp van (peer)mediation Read More »

Bekijk

21st century skills voor docenten

Er is de afgelopen 25 jaar nogal wat veranderd in het onderwijs. Niet voor niks zijn 21st century skills belangrijk dan ooit, al gaat het dan vaak over de vaardigheden die jongeren nodig hebben om succesvol te zijn in de toekomst. Maar welke skills heb je als docent nodig om je in de 21e eeuw …

21st century skills voor docenten Read More »

Bekijk

Online profileren in het vo

Online profileren? Veel leerlingen vinden het interessant, maar hebben het nooit geleerd. Toch is het voor de toekomst van leerlingen belangrijk dat ze zichzelf weten te profileren – vooral online. Alle persoonlijke gegevens die nu online rondslingeren, kunnen later immers van invloed zijn op hun carrière.   Online- en offlinewerelden lopen in elkaar over. Iedere leerling …

Online profileren in het vo Read More »

Bekijk

Week van de Mediawijsheid 2017

Van 17 tot en met 24 november 2017 vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. Het thema luidt Generatie Media: samen mediawijs. Tijdens deze week roept de organisatie docenten, ouders, kinderen en jongeren op om zowel thuis als op school in gesprek te gaan over ons onlinegedrag en mediawijze vaardigheden. Het is makkelijk dan ooit tevoren …

Week van de Mediawijsheid 2017 Read More »

Bekijk

Nieuwe leerlijn: digitale geletterdheid

Voor de meeste kinderen is internet de voornaamste bron van informatie, onder meer bij het maken van werkstukken en andere schoolse taken. Digitale geletterdheid is dan ook een belangrijke 21e-eeuwse competentie. Sinds kort is de op deze competentie toegespitste leerlijn beschikbaar! Kinderen met goed ontwikkelde informatievaardigheden weten op het internet het kaf van het koren …

Nieuwe leerlijn: digitale geletterdheid Read More »

Bekijk

Thematisch werken in de bovenbouw

Voor jonge kinderen is het heel normaal: thematisch werken. Vanaf groep 3 wordt het werken met thema’s losgelaten en worden vooral vakken gedoceerd, al kunnen thema’s juist in de bovenbouw verbanden leggen tussen verschillende vakken en competenties. Hoe geef je dat vorm? En welke rol speel je daarbij als leraar? Thematisch werken heeft de toekomst, …

Thematisch werken in de bovenbouw Read More »

Bekijk