Thema leerstijlen en vakdidactiek Sociale stijlen: de vier stijlen

Sociale stijlen: de vier stijlen
S

In het inleidende artikel hebben we gezien dat mensen bij uitstek sociaal intelligent zijn. Dit betekent dat wij ons kunnen inleven in de gevoels- en gedachtenwereld van anderen. Hoe beter wij dit kunnen, des te beter zijn wij in staat ons temidden van onze medemensen te handhaven. Sociaal gedrag is in te delen in vier types, de vier sociale stijlen. Kennis van sociale stijlen kan ons helpen in het contact met collega’s en in de contacten met leerlingen.

De onderscheiden vier verschillende sociale stijlen: de controlling, promoting, facilitating en analytical stijl. We zullen bij het noemen van de stijlen steeds de Engelse terminologie gebruiken, omdat de woorden een specifieke, moeilijk te vertalen betekenis hebben. De vier stijlen kunnen van elkaar worden onderscheiden door twee hoofdindelingen. De eerste hoofdindeling maakt onderscheid tussen mensgerichte en taakgerichte stijlen. De tweede hoofdindeling maakt een verdeling in dominante en meegaande stijlen. Als we deze twee hoofdindelingen in een schema zetten, kunnen we de vier stijlen op de juiste plaats zetten. In het schema zien we dat de promoting stijl mensgericht en dominant is, de facilitating stijl mensgericht en meegaand. De controlling stijl is taakgericht en dominant, de analytical stijl taakgericht en meegaand.

In de volgende artikelen zullen we eerst de beide dominante stijlen behandelen en daarna de meegaande stijlen. Bij iedere stijl gaan we in op:

  • Patronen van gedrag zoals: vol ideeën, ongeduldig, punctueel, hulpvaardig;
  • Gebieden van belangstelling zoals: innovatie, doelstellingen, procedures, integratie;
  • Basisbehoeften zoals: erkenning, acceptatie, resultaat, zekerheid.
  • Hoe herken ik die specifieke sociale stijl?
  • Hoe benader ik mensen met een specifieke sociale stijl?

Bent u nieuwsgierig naar uw eigen sociale stijl? Download dan de test over sociale stijlen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

5x leuke taalspelletjes

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de...