Een initiatief van Malmberg

Zo maak je van de eerste schooldag een succes

eerste schooldag

Volgende week beginnen de eerste scholen na een lange en welverdiende vakantie aan hun eerste schooldag. Leerlingen zitten niet vanzelfsprekend meer bij elkaar in de klas en ook zijn er dan heel wat leerlingen en docenten die elkaar nog niet kennen. We’ve got your back! Met deze tips maak je vanaf de eerste schooldag een vliegende start. 

Zo leer je elkaar kennen

Vorig schooljaar zette we al wat tips op een rij om elkaar bij aanvang van het nieuwe schooljaar beter te leren kennen. Je zou bijvoorbeeld als docent een brief aan je leerlingen kunnen schrijven waarin je over jezelf vertelt en daarnaast ook vragen stelt aan leerlingen. Of zet leerlingen direct aan het werk en laat ze aan de hand van een aantal vragen een definitie over elkaar schrijven. Maak een (digitaal) klassenwoordenboek en deel dit met alle leerlingen. Lees meer over deze en andere tips in het artikel Een goed begin: 3 lesideeën om elkaar beter te leren kennen.

Orde in de klas

De eerste lessen van het jaar zijn altijd een beetje rommelig. Er moet flink worden bijgepraat en het is niet niks om na een vakantie van anderhalve maand ineens weer een hele dag in de schoolbanken te zitten. Alle reuring daargelaten is het toch belangrijk om je aan het begin van het schooljaar te focussen op het creëren van orde in de klas. De eerste lessen van het nieuwe schooljaar zijn volgens orde-expert Veronica Weusten zeer bepalend voor de rest van het jaar:

“Alles wat je aan het begin goed regelt, hoef je achteraf niet op te lossen met de brandslang. Neem de toren van Pisa: die lijkt onderaan kaarsrecht te staan. Maar als je hem met je ogen volgt, dan zie je dat hij steeds schever en schever staat. Bovenaan wel twee meter! Probeer dat maar eens recht te zetten.” In dit artikel lees je alle tips en tricks van Weusten om er vanaf de eerste schooldag een succes van te maken.

Begin gewoon met de les!

De eerste les van het schooljaar mag het er best wat relaxter aan toe gaan dan normaal, maar dat betekent natuurlijk niet dat je niet gewoon kunt beginnen aan het lesprogramma. Leerlingen zijn vaak juist erg benieuwd wat het (nieuwe) vak voor hen in petto heeft. Geef klassikaal les – leerlingen kunnen dan vast aan je wennen – en laat leerlingen daarnaast individueel werken of samenwerken. Zo laat je op een laagdrempelige manier zien hoe de dagelijkse gang van zaken er volgens jou uitziet, zonder meteen alle regels en afspraken uit de doeken te doen. Dit geeft niet alleen jezelf, maar ook leerlingen het nodige zelfvertrouwen!

Welke activiteiten heb jij voor de eerste schooldag op het programma staan? Deel je ideeën, gouden tips of misschien wel je vragen met betrekking tot dit thema via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.