Home » Werken aan je intrinsieke motivatie met Rookie Smart

Werken aan je intrinsieke motivatie met Rookie Smart

Wat gebeurt er wanneer je je als leraar opstelt als leerling? Wanneer je nieuwsgierigheid het wint van de dagelijkse routine? Dat is precies wat je met de methode Rookie smart doet. Wat houdt deze Amerikaanse methode in? En kan rookie smart helpen om jouw intrinsieke motivatie weer te stimuleren? Daarover lees je meer in dit artikel.

Stel je voor dat je een nieuwe baan zoekt. ‘Ervaring gezocht met…’ staat er dan vaak in de vacaturetekst. Maar wordt de waarde van ervaring vaak niet overschat? Starters die net klaar zijn met hun opleiding, zijn gedreven om te leren. Zij zoeken andere, ervaren werknemers op om zelf succesvol te worden. Rookie smart (‘slimme groentjes’) noemt de Amerikaanse leiderschapsgoeroe Liz Wiseman deze manier van denken en werken.

Leren is belangrijker dan weten

Ontwikkelingen in onze samenleving gaan vaak zo rap dat kennis al snel veroudert. Ook creëert ervaring vaak blinde vlekken: want als je toch al weet wat er moet gebeuren, waarom zou je er dan nog anderen bij betrekken? Bovendien kan het dan lastig zijn om je open te stellen voor nieuwe informatie en ontwikkelingen.

Maak gebruik van ervaring

‘Rookie smarts’ zijn door hun gebrek aan ervaring juist sterk in het mobiliseren en verbinden van de kennis en vaardigheden van anderen. En dat blijkt meer impact te hebben op onze prestaties dan de kennis waarover we al beschikken. Vanuit de intrinsieke motivatie om te leren, weten ze hun gebrek aan ervaring om te zetten in een kracht.

Van comfort naar learning zone

Of je pas een jaar voor de klas staat of al twintig jaar lesgeeft: iedereen kan rookie smart worden. Hoeveel ervaring je ook hebt, je kunt je altijd weer opstellen als leerling. Daarvoor moet je alleen wel in beweging zien te komen: van je veilige comfort zone naar de learning zone. Check hier in welke zone jij je momenteel bevindt.

Zo stap je uit je comfort zone

De meeste mensen zullen pas iets nieuws leren wanneer ze dat nodig hebben. Dat noem je extrinsieke motivatie: je doet iets omdat er een externe prikkel is die je drijft. Om uit je comfort zone te stappen, heb je een situatie nodig waarin je niet kunt terugvallen op je ervaring. Neem bijvoorbeeld eens een uitdaging aan waarvoor je niet de benodigde kennis en vaardigheden hebt.

Word weer leerling

Je ervaring heeft je gebracht tot waar je nu staat. Dat loslaten is lastig. Maar steeds op de automatische piloot blijven werken, maakt je blind voor nieuwe informatie. Wanneer je uit je comfort zone, stapt, zet je je hersenen weer aan het werk. En wil je die nieuwe uitdaging heel graag tot een succesvol einde brengen? Dan heb je nieuwe kennis nodig. Zo verandert extrinsieke motivatie in intrinsieke: je leert, maar omdat je dat zelf graag wilt. Zo creëer je meer bevlogenheid en werkplezier.

Rookie smart word je niet door een radicale carrièreswitch te maken. Een kleine stap buiten je comfort zone is al voldoende. Eigenlijk hoef je er maar één ding voor te doen: stel jezelf op als leerling en sta open voor de kennis en de ervaring van anderen.

Ben jij al rookie smart: hoe leer jij van de kennis en ervaringen van je collega’s? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.