Een initiatief van Malmberg

Wat kunnen schoolleider en CEO van elkaar leren?

Ben jij als schooldirecteur benieuwd hoe een werkdag van een bestuurder uit het bedrijfsleven eruit ziet? En hoe hij of zij leiding geeft? Het cross-mentoring programma van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en NL2025 koppelt basisschooldirecteuren en CEO’s van grote organisaties aan elkaar. Zo kun je elkaar inspireren en coachen op het gebied van leiderschap.

Bijzondere ontmoetingen

Het mentoring programma moet het bedrijfsleven en het primair onderwijs dichter bij elkaar brengen. Zo ga je als directeuren bij elkaar op bezoek en onderzoek je wat je van de ander kunt leren. Dat is vaak meer dan je denkt. Hoewel je ieder werkzaam bent in een andere sector, zijn er ook veel overeenkomsten. Zeker op het gebied van organisatie: een basisschooldirecteur en CEO geven allebei leiding. Hoe pak je dat aan? Welke problemen kom je tegen op de werkvloer? En wat zou je willen veranderen?

Aandacht voor tekort aan schooldirecteuren

AVS en NL2025 brengen met het cross-mentoring programma ook het tekort aan schooldirecteuren onder de aandacht. Want goede schoolleiders zijn nodig voor goed onderwijs. Door het bedrijfsleven een kijkje in de keuken te geven, ontstaat een beter beeld van het reilen en zeilen op een basisschool. De initiatiefnemers hopen dat CEO’s het maatschappelijk belang van goed onderwijs nóg meer gaan inzien.

Dat is grotendeels al gelukt. De eerste deelnemers van het programma hebben het onderwerp vorig jaar op de agenda gezet van demissionair onderwijsminister Arie Slob. In een actieplan stellen zij dat er meer moet worden geïnvesteerd in professionalisering, ondersteuning en (financiële) waardering van schooldirecteuren. Allemaal met als doel: het tekort aan schoolleiders in het basisonderwijs terugdringen.

Duizend koppels in drie jaar

De eerste editie van het cross-mentoring programma in 2020 smaakte naar meer. Daarom is het project flink uitgebreid. AVS en NL2025 willen binnen drie jaar 1.000 koppels vormen. Elk half jaar wordt een nieuwe lichting bestuurders en basisschooldirecteuren aan elkaar gekoppeld. Zo zijn er in april vijftig nieuwe duo’s gestart met het mentortraject.

Wil je ook deelnemen aan het mentortraject?

Schooldirecteuren en CEO’s van grote bedrijven als ABN Amro, Achmea, KPMG, TenneT en Hermitage gingen je al voor. Ben je ook nieuwsgierig geworden en wil je deelnemen aan het cross-mentoring programma? In september gaat er een nieuwe groep van start. Meld je aan en wie weet wordt er binnenkort een match voor je gevonden.

Ben je benieuwd hoe basisschooldirecteuren en CEO’s de eerste editie hebben beleefd? Bekijk het video-verslag.

Heb je al ervaring opgedaan in dit programma of met een soortgelijk traject? Deel je ervaring met ons via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.