Een initiatief van Malmberg

Wat is jouw salaris als docent in het onderwijs?

Wat is jouw salaris als docent in het onderwijs?

Wie werkt in het onderwijs verdient respect en waardering, maar een goed salaris is net zo goed een vereiste. Hoe weet je of je genoeg verdient? En hoe zit het eigenlijk met dat verschil in salaris wanneer je voor een klas in het po of vo staat? In dit artikel zetten we een aantal handige tips en tools voor je op een rij.

Veel in het nieuws: actievoerende basisschoolleraren die aandacht vragen voor de loonkloof tussen leraren werkzaam in het basisonderwijs en die in het voortgezet onderwijs. Best gek: om basisschoolleraar te worden volg je een vergelijkbare hbo-opleiding en toch liggen de gemiddelde lonen lager. De oplossing? Een cao voor het primair en voortgezet onderwijs. Arie Slob voelt er wel wat voor, maar maakt er vooralsnog geen extra geld voor vrij. Daarover lees je meer in dit artikel van het AD.

Salaris startende docent

Wie als starter in het basisonderwijs gaat werken, verdient volgens Rijksoverheid.nl op fulltime-basis gemiddeld zo’n 2.678 euro per maand in de laagste schaal. Werk je fulltime in het voortgezet onderwijs? Dan is dat voor de laagste schaal 2.747 euro per maand. Een verschil van 69 euro per maand. Dat bedrag is niet zo heel schokkend, maar na circa tien jaar is dit verschil opgelopen tot zo’n 250 euro per maand. Kijkend naar het gemiddelde salaris over alle schalen gaat het in het po en vo om respectievelijk 4.470 en 5.180 euro per maand. Dat komt neer op een loonkloof van maar liefst 710 euro.

Doe de salarischeck

Ben jij starter in het onderwijs en wil je weten wat je hoort te verdienen? Bezoek dan de website van de Algemene Onderwijsbond en doe de AOb Salarischeck. Ook op de website van de Rijksoverheid is veel informatie te vinden omtrent salarissen in het onderwijs. Ook interessant: in dit artikel van Business Insider worden de gemiddelde salarissen in Nederland vergeleken met de rest van de Europa.

Heb jij een tip voor startende docenten omtrent salarisonderhandelingen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

5 Responses

 1. Wat ik toch wel graag aan wil geven dat er in het voortgezet onderwijs heel veel docenten zijn die niet verder komen dan trede 12 in LB. Al zou je nog zo graag willen er is maar beperkte ruimte voor LC en LD schalen. In het bijzonder docenten die lesgeven op het vmbo. Ook al heb je een master gedaan toch is de kans niet groot om dan door te groeien.

  Ik vind het altijd heel frustrerend om te lezen dat het salaris zo enorm scheeld terwijl dat dus voor heel veel docenten in het vo niet zo is en ook de kritiek dat een basisschool docent het veel drukker zou hebben. Wij maken ook heel veel overuren in het vo ok goed onderwijs te kunnen geven en ik heb nooit het gevoel dat ik klaar ben ook niet in de vakanties of het weekend.

 2. Hier https://database.functiemix.nl/?/sectoren/3 kan je lezen wat de doelpercentages en de gerealiseerde benoemingen in LC en LD zijn. Er zitten dus meer mensen in hogere schalen dan in LB. Het aantal overuren dat je draait kwalificeert je niet voor een hogere schaal. Wel of je aantoonbaar innovatief bent, contacten legt met vervolg- en hoger onderwijs, senioriteit vertoont of bijvoorbeeld collega’s coacht. Overigens is LB 12 bijna 4200 euro netto per maand, dat is toch bepaald geen slecht salaris toch? Zeker niet voor iemand die te weinig aan interpunctie doet en spelfouten maakt. Scheeld met een d?

 3. Annette, 4200 netto? Je bedoelt bruto zeker? Wat jij zegt klopt niet. De criteria zijn geen harde criteria. De school bepaalt dit zelf en ook dat blijft soms mistig. Al ben je innovatief: dan nog is de vraag wat de school zelf heeft bedacht. Vaak is het ook wie het hardste brult. Dat basischooleraren hetzelfde moeten verdienen: dat vraag ik mij af. waarom? Omdat je, als je in de bovenbouw vwo lesgeeft, een universitaire master moet hebben gedaan, of eigenlijk twee master met je lesbevoegdheid erbij. Dat is dus bv een BA Nederlands, MA Nederlands, MA educatie.
  Een basischooldocent heeft 1 BA de PABO. Een middelbare schooldocent heeft zo’n 8 tot soms wel 24 klassen per week (reken maar uit: zo’n 200 tot 600 leerlingen en evenveel toetsen na te kijken. De pabo-docent heeft max 30 kinderen, de hele week. Nog een verschil: de middelbare school docent staat soms in 6-8 verschillende lokalen op een dag. De pabo-docent in 1 lokaal. Terecht dat een VO-docent meer verdiend. De werkdruk is toch wel hoger + pubers, sorry hoor dat is echt andere koek dan jonge kinderen.

  1. Precies. Ik heb een universitair bachelors, 2 masters en een p
   PhD, net zoals veel bovenbouw docenten voor de exacten vakken. Ik verdien zeker meer dan iemand met alleen een PABO diploma.

 4. Dus even voor mijn begrip, de basisschooldocenten gaan evenveel verdienen als hun collega’s in het middelbare onderwijs, terwijl deze docenten gemiddeld 5.180 euro verdienen? Wat een bizar hoog bedrag! Beste docent, menig Nederlander werkt zich uit de naad om een fractie hiervan te verdienen en betaalt – via de belasting – ook nog eens uw loon. Zeker, docenten zijn belangrijk en het werk is veeleisend maar een beetje bescheidenheid met dergelijke lonen zou u niet misstaan. Onbegrip overheerst bij mij ten aanzien van al die protesten de afgelopen jaren, nu ik hier lees dat een gemiddeld loon in het basisonderwijs thans reeds 4.470 euro is. Men heeft geschreeuwd om meer loon alsof men van een zeer schamel loon moest rondkomen. Enige realiteitszin zou deze docenten niet misstaan. Bizar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.