Een initiatief van Malmberg

Do’s & dont’s van vloggen in het onderwijs

Valérie Ungerer, een van de vloggers van Leraar.nl

Wil je gaan vloggen? Hoe bedenk je dan snel een goed script? En hoe film je eigenlijk? Wie zijn, behalve Daan van Riet en Valérie Ungerer van Leraar.nlook interessante vloggers? En als je vlog klaar is, hoe plaats je hem dan? Daarover lees je meer in dit artikel.

Dit artikel verscheen eerder op Leraar.nl: dé onderwijscommunity van het Ministerie van OCW. Je kunt er ervaringen delen uit de praktijk, informatie vinden over actuele
zaken omtrent je vak en kun je vragen stellen en oplossingen aanreiken aan vakgenoten.

Maar waar en hoe te beginnen? Leraar.nl heeft een paar handige documenten voor je verzameld. Bekijk ze en je kunt zonder al te veel vallen en opstaan aan de slag:
  • Vlogs zitten meestal heel losjes in elkaar. Maar er liggen wel degelijk scripts aan ten grondslag. Hier vind je drie voorbeelden.
  • Je hebt je vlog nu klaar en je kunt ‘m delen. Hoe je je vlog plaatst op leraar.nl, vind je hier.

Interessante vlogs

Inspiratie nodig? We gingen ook zelf op zoek naar vloggers in onderwijsland en kwamen heel wat leuke en didactisch interessante vlogs tegen:

Don Zuiderman

De rustig en helder vertellende Don Zuiderman, docent ICT en Onderwijs aan de pabo in Utrecht, meldt in zijn vlog over vloggen dat er zo’n 300 EDU-vloggers zijn. Don is iemand die moeiteloos vloggen in verband brengt met de taxonomie van Fink over betekenisvol leren. Behalve leuk dus ook verdiepend.

Charlotte Hoeboer

Charlotte Hoeboer, leerkracht op een sbo-school in Hoorn, is weer heel persoonlijk. In haar vlogs doet ze Q&A’s met haar leerlingen. Ze vertelt over haar lesgeefervaringen in Afrika, maar ook over haar shopping-avonturen in de Primark.

Meester Yasin

Hoe anders is dan weer Meester Yasin, docent Nederlands en Mens & Maatschappij op het vmbo van het Mediacollege Amsterdam. Actuele zaken, lol in de pauze, leerlingen voor de camera en schoolreizen in het buitenland – je leeft mee met Meester Yasin en zijn studenten.

Mathijs en Martijn

Weer meer toegespitst op het leren (rekenen, in dit geval), zijn de vlogs van de rekendocenten Mathijs en Martijn. Twee jonge docenten in het mbo in Eindhoven die bevlogen uitleggen, vragen stellen en stoeien met didactische hoogstandjes. Heel aanstekelijk.

Heb jij ervaring met onderwijsvloggen? Of volg je iemand die je graag met andere docenten deelt? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.
Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.