Een initiatief van Malmberg

Video: meer werkgeluk met een goede visie en strakke organisatie

Een strakke visie op onderwijs en een duidelijke visie op hoe je dat met elkaar gaat doen als team: de Alan Turingschool verbindt deze twee elementen, juist om ruimte te maken voor het vakmanschap van de leraren. Organisatie en inrichting van je onderwijs? Daar móet je tijd voor maken.

Op de Alan Turingschool  hebben ze een aanpak ontwikkeld om de werkdruk omlaag te brengen en het werkplezier omhoog. Zodat je als leerkracht de tijd hebt om je lessen voor te bereiden.

‘Doordat we zoveel hebben vastgelegd, hoef je daar niet meer over na te denken. Daardoor heb ik veel meer ruimte in mijn hoofd om na te denken over goed onderwijs, over goede lessen.’

De Alan Turingschool in Amsterdam is in 2020 benoemd tot Klassewerkplek, een school met het grootste werkgeluk onder leerkrachten. Hoe dat zit, leggen ze zelf uit in deze video.

WAT IS KLASSEWERKPLEK?
Klassewerkplek is een onderzoek dat wil bijdragen aan een oplossing voor het lerarentekort, door voorbeeldscholen aan te dragen waar het voor leerkrachten ideaal is om te werken. Op die scholen zou de uitstroom van leerkrachten minimaal moeten zijn. De belofte van Klassewerkplek is om deze scholen te ondersteunen met de werving, mochten ze toch vacatures hebben. En wat blijkt: Klassewerkplekken hebben niet tot nauwelijks vacatures. Zijn zij immuun voor de problemen van het lerarentekort? Wellicht. In ieder geval past het goed bij de slogan van Klassewerkplek. Want een Klassewerkplek, dat is een school waar leerlingen overgaan, en leerkrachten blijven zitten.

Meer lezen over Klassewerkplek?

Lees ook de gesprekken met vier schoolleiders die meedoen aan het onderzoek van Klassewerkplek en bekijk de andere video’s.

 

Geïnspireerd door het verhaal van deze school? Geef je eigen tips voor meer werkgeluk via onderstaand formulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.